Суд подовжив арешт нардепа Надії Савченко до кінця жовтня

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Суд подовжив арешт нардепа Надії Савченко до кінця жовтня

youtube.com

Сьогодні Шевченківський суд міста Києва на своєму засіданні продовжив термін утримання під вартою народного депутата Надії Савченко до 30 жовтня.

Суд почав розгляд цього питання 3 вересня, однак не встиг, і через завершення робочого дня засідання перенесли на вівторок.

Савченко прийшла на суд в чорному одязі, але при цьому в доброму гуморі, та активно спілкувалася зі своїми прихильниками і журналістами перед початком судового засідання. Вона в черговий раз заявила, що не готова йти на угоду зі слідством.

У залі суду присутні адвокати обвинуваченої, представники прокуратури, мати Савченко, її помічниця Тетяна Проторченко та журналісти, а також кілька людей у футболках з портретом Надії Савченко. Крім того, її прихильники поставили великий портрет обвинуваченої і плакат «Надія є».

Надію Савченко затримали 22 березня у Верховній Раді після того, як парламент зняв з неї недоторканність. Їй інкримінують вчинення дій з метою насильницького повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, посягання на життя державного чи громадського діяча, підготовку до терористичного акту, сприяння терористичній організації та незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами і вибуховими речовинами.

Шевченківський райсуд Києва 23 березня заарештував Савченко до 20 травня без можливості внесення застави. Захисники нардепа подали апеляцію на це рішення, але Апеляційний суд залишив Савченко під вартою до 14 липня.

13 липня Шевченківський райсуд продовжив арешт Савченко до 10 вересня. Вона знову оголосила безстрокове голодування.

9 серпня Київський апеляційний суд залишив без змін запобіжний захід Савченко — вона залишиться під вартою в СІЗО до 7 вересня. Під час суду 28 осіб заявили про бажання взяти на поруки нардепа, серед яких її сестра Віра Савченко, її помічниця Тетяна Проторченко, юрист Віктор Шишкін, Герой України Степан Хмара, нардеп Віталій Купрій, нардеп Сергій Мельничук. Проте суд відмовив у цьому клопотанні.