Український фільм «Міф» про Сліпака переміг на кінофестивалі в Португалії

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Український фільм «Міф» про Сліпака переміг на кінофестивалі в Португалії

facebook.com

Український документальний фільм «Міф» переміг на фестивалі Figueira Film Art у Португалії, повідомляє українське посольство.

Картина режисерів Леоніда Кантера та Івана Яснія розповідає про життя Василя Сліпака — оперного співака зі світовим ім’ям та унікальним голосом, який пішов добровольцем в зону бойових дій на Донбасі та загинув від кулі снайпера. Фестиваль тривав з 27 серпня до 2 вересня у місті Фігейра. За назву фільму взяли позивний Василя Сліпака – «Міф». У широкий український прокат стрічка вийшла 8 лютого 2018 року.

«Дякую Португалії за таку для нас дорогу, важливу перемогу, тому що в нашій країні вже п’ятий рік іде війна, і наш головний герой загинув на тій війні, хоча був досить відомим у світі оперним співаком… Він ішов на цю війну з любов’ю, з любов’ю до цієї країни, щоб любов перемагала зло, війну», — сказав режисер Іван Ясній під час вручення нагороди, передає «Радіо Свобода».

Він також нагадав про засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова, який оголосив голодування в середині травня.

Нагадаємо, що «Міф» — один із шести українських фільмів-претендентів на участь у церемонії «Оскар» (категорія «Кращий фільм іноземною мовою»). Однак, за рішенням Українського оскарівського комітету, представляти нашу країну на престижній церемонії буде картина Сергія Лозниці «Донбас».

Слід зазначити, що українсько-італійська стрічка «Ізі» здобула премію Kineo Diamond Award на Венеціанському міжнародному кінофестивалі.