Іран і Ірак відмовилися від використання долара у взаємній торгівлі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Іран і Ірак відмовилися від використання долара у взаємній торгівлі

ft.com

Влада Ірану та Іраку відмовилися від використання долара у взаємній торгівлі, повідомляє новинне агентство Mehr.

Країни будуть розраховуватися між собою іранськими ріалами, іракськими динарами і євро. У частині операцій вони будуть використовувати бартер. За словами голови ірано-іракської Торговельної палати Яхʼя аль-Ісхака, обсяг торгівлі між країнами складає 8 мільярдів доларів.

Країни вирішили відмовитися від долара, тому що США відновили санкції проти Ірану. Ці обмеження були введені до укладення Ядерної угоди в 2015 році, проте в травні 2018-го президент США Дональд Трамп оголосив про рішення вийти з цього договору.

Це рішення Іран і Ірак прийняли незабаром після того, як про плани відмовитися від долара оголосила Туреччина. Країна готується перейти на розрахунки в національній валюті зі своїми найбільшими торговельними партнерами, такими як Китай, Росія, Іран і Україна.

Туреччина, у свою чергу, прийшла до цього після загострення відносин з США, чому посприяло рішення Трампа підвищити торгові мита на алюміній і сталь.

У середині серпня перший віце-премʼєр-міністр Росії Антон Силуанов заявив, що Росія може відмовитися від використання долара у торгівлі нафти. На думку Силуанова, долар — «ненадійний інструмент розрахунків».