Росія збирається відмовитися від доларів при торгівлі нафтою

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
Росія збирається відмовитися від доларів при торгівлі нафтою

tass.ru

Міністр фінансів, перший віце-премʼєр-міністр Росії Антон Силуанов заявив, що долар США перетворюється в ненадійний інструмент для розрахунків у міжнародній торгівлі, повідомляє ТАСС.

Силуанов не виключає, що його країна перейде на національну валюту замість долара при торгівлі нафтою.

«Не виключено. Ми суттєво зменшили наші вкладення наших резервів в американські активи. По суті, вже долар, який вважався світовою валютою стає ризиковим інструментом для розрахунків», — заявив він.

При цьому в Росії поки не планують закривати американські компанії, оскільки у багатьох з них працюють росіяни.

Туреччина також готується перейти на розрахунки в національній валюті зі своїми найбільшими торговельними партнерами, такими як Китай, Росія, Іран і Україна.

22 серпня почнуть діяти нові санкції США проти Росії. Вони не повʼязані із застосуванням хімічної зброї під час отруєння екс-розвідника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії Скрипалів у Великобританії.

Обмеження торкнуться експорт в РФ товарів, повʼязаних з національною безпекою, нафтогазовими технологіями, а також електронними приладами і датчиками.

На цьому тижні після публікації американського законопроекту про комплексних санкції проти Росії, які повинні сильно вдарити по фінансовому сектору, почав дешевшати російський рубль.

Премʼєр-міністр Росії Дмитро Медведєв вважає, що подальше посилення санкцій проти Росії можна буде розцінити як економічної оголошення війни.