Правозахисники: Російська влада депортує з Криму українців, які відмовилися від паспорта РФ

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Аналітики «Кримської правозахисної групи» заявляють, що Російська Федерація порушує права українців, які відмовилися або не змогли отримати російський паспорт на анексованому півострові. Про це йдеться в дослідженні, опублікованому на сайті організації .

Зазначається, що самопроголошена влада штрафує та/або депортує таких місцевих мешканців як мігрантів, які порушили терміни перебування в Криму.

За даними правозахисників, від початку анексії у 2014 до лютого 2018 року російські суди ухвалили 6970 постанов про призначення покарання особам, які нібито перевищили термін перебування на півострові. 37% таких рішень — депортація. І лише 4% — це усне зауваження або закриття справи.

«Зазначені приклади підтверджують, що Російська Федерація порушує право на свободу пересування і проживання, право на працю і вільний вибір роботи, право на охорону здоровʼя, медичну допомогу, соціальне забезпечення і соціальне обслуговування, закріплені в статті 5 Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації», — підкреслили аналітики Кримської правозахисної групи.

crimeahrg.org

У 2014 році Росія анексувала український півострів Крим. Міжнародні організації засудили дії російської влади та визнали анексію півострову незаконною. Після цього США і Європейський Союз ввели проти РФ економічні санкції, які кілька разів розширювалися і зміцнювалися.

Росія заперечує агресію в Криму і не визнає насильницьку анексію півострова, називаючи свої дії «відновленням історичної справедливості».