Telegram погодився видавати IP-адресу і номер телефону за рішенням суду. Дуров запевняє: Росію це не торкнеться

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Telegram погодився видавати IP-адресу і номер телефону за рішенням суду. Дуров запевняє: Росію це не торкнеться

Google+

Месенджер Telegram змінив правила використання особистих даних користувачів. У Політиці конфіденційності з’явився пункт, який дозволяє за рішенням суду передавати владі IP-адреси і номери телефонів.

«Якщо Telegram отримає вирок суду, який підтверджує, що ви є підозрюваним у тероризмі, ми можемо розкрити вашу IP-адресу та номер телефону відповідним органам влади. Поки що цього ніколи не було. Коли це станеться, ми розкажемо про це у піврічному звіті», — зазначено в пункті 8.3 Політики конфіденційності.

Правила Telegram змінив цього літа, заявив засновник месенджера Павло Дуров.

«Незалежно від того, чи будемо ми коли-небудь користуватися цим правом, такий захід має зробити Telegram менш привабливим майданчиком для тих, хто займається тут розсилкою терористичної пропаганди», — зазначив він на своєму офіційному каналі.

У той же час Дуров запевняє, що Політика конфіденційності Telegram не стосується ситуації в Росії. Він підкреслює, що в РФ від месенджера вимагають не номер і IP-адреси терористів за рішенням суду, а доступ до повідомлень всіх користувачів.

«Telegram в Росії знаходиться поза законом; щодня блокуються сотні IP-адрес в спробах припинити доступ до сервісу. У звʼязку з цим будь-які звернення від російських служб ми не розглядаємо, і наша Політика конфіденційності не стосується ситуації в Росії. Тому продовжуємо опір», — заявив Дуров.

У РФ вже прокоментували нововведення. Як пояснили ТАСС в Роскомнадзорі, блокування Тelegram в Росії можуть скасувати. Для цього ФСБ повинна оцінити зміни в політиці конфіденційності і вирішити, чи виконують нові правила вимоги російського законодавства. До цього часу месенджер на території країни заборонений.

Ще у червні 2017 року засновник Telegram Павло Дуров запевняв у своєму аккаунті в Twitter, що «жоден байт особистих даних ніколи не буде переданий жодному уряду».

У середині квітня 2018 року, після того, як месенджер відмовився передати ФСБ ключі шифрування від листування користувачів, Telegram заборонили в Росії.