Блокування Telegram у Росії: ЄСПЛ розгляне скаргу журналіста

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Блокування Telegram у Росії: ЄСПЛ розгляне скаргу журналіста

Marius Christensen / Unsplash

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зареєстрував скаргу російського журналіста Олександра Плющева на блокування Telegram в РФ. Про це в Telegram-каналі повідомив юрист правозахисної групи «Агора» Павло Чиков.

У повідомленні ЄСПЛ зазначається, що суд почне розглядати скаргу «щойно буде можливість».

Telegram

У середині квітня 2018 року в Росії заборонили Telegram після того, як месенджер відмовився передати ФСБ ключі шифрування від листування користувачів.

В результаті Роскомнадзор заблокував мільйони IP-адрес, використовуваних Telegram. Зараз, за даними проекту «Ешер II», в реєстрі заборонених сайтів залишається близько 3,8 мільйона IP-адрес.

Ще на початку квітня російські журналісти Олександр Плющев і Олег Кашин звернулися до ЄСПЛ з приводу можливого блокування Telegram. Вони вказали в своєму зверненні до суду, що існування законодавства про контроль інтернет-листування порушує їх право на повагу до приватного та сімейного життя, гарантованого Конвенцією про захист прав людини. Вони також заявили, що мало місце порушення права на свободу вираження думки.

Крім того, власник заблокованого сайту posterslegends.com подав позов на дії Роскомнадзора і Генпрокуратури РФ і домагається, щоб блокування його ресурсу визнали незаконною. Справу розглядає Таганський суд Москви. Як пишуть «Ведомости», в Генпрокуратурі РФ нещодавно заявили, що не давали санкції на блокування мільйонів IP-адрес в ході боротьби з месенджером Telegram, а Роскомнадзор діяв за власною ініціативою.