Екс-посол Ватикану в США вимагає відставки Папи. Він стверджує, що Святий Престол покривав педофілію

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Екс-посол Ватикану в США вимагає відставки Папи. Він стверджує, що Святий Престол покривав педофілію

flickr.com

Колишній нунцій (посол) Ватикану в США архієпископ Карло Марія Вігано заявив, що Папа Римський Франциск давно знав про гомосексуалізм і педофілію католицьких священиків у США та інших країнах. Про це йдеться в листі архієпископа.

За словами Вігано, він сам говорив Франциску в червні 2013 року про злочини колишнього архієпископа Вашингтона Теодора Маккерріка проти семінаристів і священиків.

«Він повинен чесно сказати, коли вперше дізнався про злочини, скоєні Маккерріком, який зловживав владою з семінаристами і священиками... Він не брав до уваги санкції, які Папа Бенедикт наклав на нього, і зробив його довіреним радником разом з (кардиналом) Марадьягой», — стверджує архиєпископ.

За його словами, також в домаганнях звинувачували і першого кардинала Гондурасу Оскара Андреса Родрігеса Марадьягу, і про це Франциск теж знав. Але «єдине, що оголошувалося, — це те, що його відставка просто була прийнята, тому будь-яка можливість притягнути до відповідальності його і Марадьягу зникла».

Вігано підкреслив, що Папа не тільки не протистояв злу з боку Маккерріка, але і слухав його поради, «примножуючи своєю вищою владою зло, зроблене ним». «Папа Франциск повинен першим подати хороший приклад кардиналам і єпископам, які покривали Маккерріка, і подати у відставку разом з ними усіма», — вважає архієпископ.

28 липня Франциск прийняв відставку Маккерріка через звинувачення в сексуальній нарузі над неповнолітніми. Після цього в США опубліковали розслідування, в ході якого зʼясувалося, що 300 католицьких священиків у Пенсільванії за останні 70 років розбестили більше тисячі дітей. Франциск написав лист католикам, присвячений випадкам сексуального насильства в церкві, і визнав, що церква не робила необхідних кроків, щоб цьому запобігти.