Адвокат Майкл Коен визнав у суді, що скоював злочини за вказівкою Трампа. Він платив жінкам за мовчання

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Адвокат Майкл Коен визнав у суді, що скоював злочини за вказівкою Трампа. Він платив жінкам за мовчання

wikipedia.org

Колишній адвокат президента США Дональда Трампа Майкл Коен під присягою заявив, що скоїв злочини за дорученням Трампа, коли той був кандидатом на посаду глави Білого дому, пише DW.

Коен 21 серпня в суді Нью-Йорка визнав себе винним у восьми епізодах звинувачення, в тому числі в порушенні правил фінансування політичних кампаній. Під час виборчої кампанії 2016 року Коен «в координації і за вказівкою кандидата на федеральний пост» приховував інформацію, яка була б шкідлива для кандидата і кампанії. За інформацією ЗМІ, Коен заплатив 130 тисяч доларів за мовчання порнозірці Стефані Кліффорд, відомої під псевдонімом Stormy Daniels, і 150 тисяч доларів — колишній моделі Playboy Карен Макдугал.

Адвокат не назвав імені Трампа на засіданні суду, а просто сказав, що зробив платіж в серпні 2016 року, щоб вплинути на президентські вибори. Проте раніше і Кліффорд, і Макдугал заявляли, що у них були стосунки з Трампом. Крім того, адвокат Коена Ленні Девіс написав у Twitter, що якщо за ці дії судять його підзахисного, то за них мають притягти до відповідальності і самого Трампа.

За інформацією NBCnews, Коен обговорює зі слідством можливість досудової угоди. Екс-адвокат готовий визнати себе винним у банківському шахрайстві і фінансових махінаціях, а також у порушенні правил фінансування виборчої кампанії.

Умови угоди не вимагають від Коена співпраці зі слідством, пише газета The New York Times. Однак, за інформацією видання, екс-адвокат Трампа може передати інформацію спецпрокурору США Роберту Мюллеру, який розслідує можливе втручання РФ у президентські вибори в США в 2016 році. Передбачається, що якщо вклад Коена в розслідування Мюллера буде значним, це може призвести до полегшення вироку для колишнього адвоката Трампа.

Угода передбачає для Коена значний грошовий штраф і скорочення тюремного увʼязнення. Обвинувачення вимагає для колишнього адвоката 50 місяців вʼязниці, сам же Коен наполягає на трирічному увʼязненні. Вирок у справі Коена буде оголошений 12 грудня.

Вчора ж суд присяжних визнав винним колишнього голову передвиборного штабу президента США Дональда Трампа Пола Манафорта за 8 пунктами звинувачення з 18. Пʼять з восьми звинувачень повʼязані з ухиленням від податків, одне — з недекларуванням закордонних банківських рахунків, як того вимагає закон. Ще два пункти стосуються банківського шахрайства. Якщо суддя погодиться з висновками присяжних, Манафорту загрожує до 80 років вʼязниці.