Верховний суд відмовився скасувати догану Холодницькому за позовом НАБУ

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Верховний суд відмовився скасувати догану Холодницькому за позовом НАБУ

delo.ua

21 серпня Верховний суд відмовився відкривати провадження за позовом Національного антикорупційного бюро до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів про визнання протиправним та про скасування дисциплінарного стягнення з керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького.

Про це повідомляє прес-служба Верховного суду на своїй сторінці у Facebook.

Позивач просив визнати протиправним та скасувати рішення комісії прокурорів від 26 липня 2018 року та зобов’язати КДКП розглянути висновок про наявність дисциплінарного проступку в діях Холодницького та відповідні матеріали дисциплінарного провадження.

У рішенні ВС зазначено, що у судовому порядку підлягають оскарженню тільки рішення КДКП, прийняті за результатами дисциплінарного провадження, і право на таке оскарження має лише прокурор як суб’єкт цього дисциплінарного провадження, діяльність якого оскаржується.

Суд зазначає, що НАБУ не є суб’єктом дисциплінарного провадження і не наділене правом на оскарження в судовому порядку рішень КДКП як за результатами дисциплінарного провадження, так і за наслідками вирішення питання про його відкриття.

Суд зауважив, що у разі незгоди з цим рішенням за наявності дозволу КДКП позивач може оскаржити таке рішення лише у Вищій раді правосуддя. Тобто НАБУ як особа, що подала скаргу до КДКП, не має права на оскарження рішення, ухваленого КДКП за результатами розгляду такої скарги.

Таке рішення ВСУ може бути оскаржене в апеляційному порядку у Великій Палаті Верховного Суду.

Оголосити Холодницькому догану рекомендувала КДКП, яка розглядала скаргу Луценка на дії голови САП через записи його розмов, отримані з кабінету Холодницького після встановлення там «жучка». Записували розмови ГПУ і Національне антикорупційне бюро.

Холодницького звинувачували в контактах з фігурантом справи про спробу підкупу в. о. міністра охорони здоровʼя Уляни Супрун, обговоренні з депутатом Ради Георгієм Логвинським («Народний фронт») кримінальних проваджень, узгодженні процесуальних документів по справі про ймовірне незаконне збагачення екс-глави НАПК Наталії Корчак. У підсумку КДКП вирішила, що для звільнення Холодницького підстав немає, але догану оголосити йому треба.

На основі записів з кабінету Холодницького також відкрили кримінальне провадження, яке розслідує СБУ. Керівник НАБУ Артем Ситнік раніше казав, що не згоден з рішенням комісії і добиватиметься звільнення голови САП.