США депортували останнього спільника нацистів. Він житиме в будинку для літніх людей в Німеччині

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
США депортували останнього спільника нацистів. Він житиме в будинку для літніх людей в Німеччині

justice.gov

США депортували до Німеччини 95-річного Якова Палія, якого влада вважає останнім відомим спільником нацистів, що проживав в цій країні, пише «Голос Америки».

Хто такий Палій?

Палій народився на колишній території Польщі, що нині належить до Івано-Франківської області України, в 1923 році. Під час Другої світової війни він перебував у навчальному таборі нацистів СС в «Травниках» на території Польщі, а потім служив там охоронцем.

Згідно даних Музею памʼяті Голокосту в США, концтабір «Травники» був частиною «Операції Рейнгард», спрямованої на вбивство біля двох мільйонів євреїв, які проживали на території окупованої Німеччиною Польщі. Палій стверджує, що його примушували бути охоронцем.

Що Палій робив в США?

Він іммігрував до США в 1949 році, отримав громадянство в 1957-му, однак приховав, що служив в нацистів. Він стверджував, що під час Другої світової працював на заводі та на фермі.

Він кілька десятків років жив в Нью-Йорку, працював креслярем, потім вийшов на пенсію. Але в кінці ХХ сторіччя слідчі знайшли його імʼя у старому журналі нацистів, а інший колишній охоронець розповів, що Палій «проживає десь у США», повідомляє NBC News.

В 2004 році американський суд позбавив Палія громадянства та вирішив депортуавати, але Німеччина, Польща і Україна не погодилася його прийняти, тому він продовжував жити у США. Нарешті Німеччина погодилася, щоб Палія депортували на її територію.

Що Палій робитиме в Німеччині?

Як повідомляє Bild, у вівторок вранці літак з Палієм приземлився у місті Дюссельдорф. Звідти у швидкій його доправили до будинку для людей похилого віку в Варендорфі, поблизу міста Мюнстер. Наразі невідомо, чи будуть його судити в Німеччині.

bild.de

Минулого тижня Міграційна служба Швеції відмовила у продовженні дозволу на проживання 38-річній громадянці України, яка вижила під час теракту у Стокгольмі у квітні 2017 року, але втратила ногу. Її депортують з країни.