Швеція депортує українку, яка втратила ногу під час теракту в Стокгольмі

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Швеція депортує українку, яка втратила ногу під час теракту в Стокгольмі

aftonbladet.se

Шведська міграційна служба відмовила у продовженні дозволу на проживання 38-річній громадянці України, яка вижила під час теракту у Стокгольмі у квітні 2017 року, але втратила ногу.

У день теракту 38-річна українка Ірина поїхала до торгового центру Ahlens за покупками для своєї 12-річної дочки Софії та потрапила під колеса вантажівки, яка наїхала на пішоходів, пише видання Aftonbladet.

Українка провела в лікарні три тижні, за цей час їй зробили декілька операцій, однак лікарі не змогли врятувати її праву ногу. В лікарні Ірину відвідав прем’єр-міністр Швеції Стефан Льовен, який пообіцяв зробити для неї все можливе та сказав, що «все буде добре».

aftonbladet.se

Після цього українка більше року проживала в Стокгольмі разом із донькою, який зараз вже 13. У неї був тимчасовий дозвіл на проживання, оскільки вона була свідком у справі терориста Рахмата Акілова, який вчинив наїзд на пішоходів.

Ірина навчилася ходити з протезом, але оскільки він занадто великий, його пообіцяли замінити на новий. Вона щодня приймає знеболюючі, снодійні та антидепресанти, але поки що вони не сильно допомогають.

aftonbladet.se

Нещодавно Міграційна служба Швеція відмовила Ірині у постійному дозволі на проживання, аргументувавши своє рішення тим, що українка не в змозі подбати про себе, тому має їхати додому за медичною допомогою і підтримкою друзів і родичів.

Міграційна служба вважає, що необхідна Ірині медична допомога та реабілітація доступні в Україні і рішення про видворення її з країни не суперечить Європейській конвенції з прав людини.

В Ірини та її дочки Софії є два тижні, щоб добровільно покинути Швецію. Однак вона зі своїм адвокатом збирається оскаржити рішення Міграційної служби, хоча апеляція може зайняти декілька місяців.

7 квітня 2017 року громадянин Узбекистану Рахмат Акілов викрав вантажівку і наїхав на пішоходів у центрі Стокгольма. В результаті теракту загинули пʼять людей та пʼятнадцать отримали поранення. У червні цього року Акілова засудили до довічного ув’язнення.

На днях українку, президента фонду «Відкритий діалог» Людмилу Козловську видворили з Польщі та ЄС через антиурядову та громадську діяльність її чоловіка-поляка.