«Це потрібно тобі, Tesla і всьому світу». Член ради директорів Uber попросила Маска менше працювати

Автор:
Олена Мельник
Дата:
«Це потрібно тобі, Tesla і всьому світу». Член ради директорів Uber попросила Маска менше працювати

flickr.com

Член ради директорів Uber і засновниця Huffington Post Аріанна Хаффінгтон написала листа голові компанії Tesla Ілону Маску, дізнавшись, що він працює по 120 годин на тиждень.

У своєму зверненні вона попросила винахідника не виснажувати себе, відпочивати і знаходити час на спілкування з друзями і рідними.

«Ти закриваєшся на заводі Tesla і не виходиш на вулицю. Не береш вихідних. Ти не зможеш використати своє бачення і креативність, якщо не будеш давати собі час на спілкування з близькими і, найголовніше, з самим собою», — пише вона.

Хаффінгтон також пояснила, що Маск не зможе ухвалювати кращі, креативні рішення і працювати ефективно, якщо буде знесилений.

«У машин час простою — це баг, а у людей — особливість. Це очевидно. Наука говорить, що ти не зможеш приймати правильні рішення та досягати цілей, якщо будеш втомленим. Дослідження говорять, що після 17—19 годин без сну мозок людини зазнає порушень і працює так, ніби в крові міститься 0,05% алкоголю. Ще трохи — і це справжнісіньке алкогольне спʼяніння. Жоден лідер не візьме на роботу пʼяну людину. Тому не моделюй таку поведінку для своїх співробітників», — написала вона.

Член ради директорів Uber підкреслює, що серійне виробництво Model 3 дуже важливе, але Маск демонструє «дико застарілий, антинауковий і жахливо неефективний спосіб використання людської енергії».

«Це схоже на спробу запустити нас у майбутнє «зеленої» енергії (або в космос) на паровому двигуні. Це просто не спрацює... Тому, Ілон, майбутнє Tesla залежить від тебе і твого шедевра, але не від того, скільки часу ти проводиш на роботі. Tesla і світу буде краще, якщо ти знаходитимеш можливість для відновлення. 120-годинний робочий тиждень не заохочує твої унікальні здібності, а тільки даремно їх витрачає», — йдеться в листі.

Аріанна Хаффінгтон згадала, що всі 24 години свого 47-річного дня народження Маск провів на роботі, і запропонувала винахіднику зробити його 48 рік більш щасливим, здоровим і ефективним.

«Це потрібно тобі, Tesla і всьому світу. І коли настане твій наступний день народження, я буду рада прийняти вечірку. Всі робочі телефони будуть перевірятися при вході!» — додала Хаффінгтон.

Ілон Маск відреагував на лист Хаффінгтон та підкреслив, що Ford і Tesla — єдині американськими автовиробниками, які не збанкрутіли.

«Я тільки що повернувся з фабрики. Ти думаєш, у мене є вибір. Це не так», — додав він.

17 серпня акції компанії Tesla впали на 8,9% після публікації інтервʼю The New York Times з генеральним директором компанії Tesla. У ньому Ілон Маск розповів про проблеми зі здоровʼям і сном. Зокрема, він пояснив, що змушений проводити на роботі по 120 годин на тиждень і не відриватися від управління компанії цілодобово. Через це він сильно втомлюється, а близькі занепокоєні станом його здоровʼя.