Поясніть: з фільмів вирізають сцени з російськими акторами. Це цензура?

Автор:
Олександра Власюк
Дата:
Поясніть: з фільмів вирізають сцени з російськими акторами. Це цензура?

фільм "Лето"

Що трапилось?

У серпні на кінофестивалі Wiz-Art у Львові показали фільм «Карусель» у якому грає російський актор Олександр Баширов. Він є у переліку осіб, які загрожують національній безпеці. Баширов потрапив у список через те, що підтримує сепаратистів на сході України. Сцена з його участю тривала 7 секунд. Згодом організатори фестивалю вибачились та пояснили, чому фільм був у програмі.

У червні цього року в український прокат вийшов ще один фільм з Башировим. Стрічка режисера Кирила Серебреннікова «Літо» розповідає про життя ленінградських рок-музикантів 80-х років — Майка Науменка та Віктора Цоя. Баширов грає чоловіка, котрий чіпляється до музикантів в електричці та звинувачує їх у «виконанні ворожих пісень». Епізод за його участі триває півтори хвилини. Український дистриб’ютор стрічки, компанія «Артхаус Трафік», спершу приховала обличчя актора написом «censored» — такий варіант показали на прес-показі. Згодом сцену вилучили з фільму взагалі.

Голова Держкіно Пилип Іллєнко підтвердив журналістам «Заборони», що у версії, яку розглядала комісія, сцени з Башировим не було.

Які ще фільми заборонені?

Усі, де задіяні особи, які, на думку Міністерства культури, загрожують нацбезпеці. Держкіно не видає посвідчень на дистрибуцію таких фільмів або скасовує вже видані, якщо актор фільму потрапив до списку пізніше.

У грудні 2017 року Державне агентство з питань кіно надало повний перелік заборонених фільмів інформаційному агенству «Українські новини».

У інтерв’ю виданню «Новое время» Пилип Іллєнко заявив, що «на сьогодні законодавство робить виняток для фільмів, створених до 1991 року». Однак зауважив, що Держкіно фактично не забороняє фільми загалом, а лише вирішує, видавати прокатне посвідчення чи ні. Без нього фільми не можна демонструвати у кінотеатрах та на телебаченні, однак їх можна переглянути в інтернеті.

То видаляти сцени з акторами — це цензура чи ні?

Залежить від того, що ви вважаєте цензурою.

П’ятнадцята стаття Конституції України проголошує, що цензура в Україні заборонена.

Водночас, стаття 15-1 Закону «Про кінематографію» забороняє розповсюджувати і демонструвати фільми, які показують і пропагують дії військових та поліцейських країни, що порушила територіальну цілісність України. Також закон дозволяє забороняти фільми, які створювали за участі осіб, які, на думку Міністерства культури, загрожують нацбезпеці.

Стаття 34 Конституції України визначає, що закон може обмежити свободу вираження, щоб зберегти національну безпеку, територіальну цілісність або громадський порядок чи запобігти заворушенням або злочинам. Ця стаття майже дослівно відтворює Частину 2 статті 10 Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод, яку підписали уряди держав-членів Ради Європи.

Оксфордський словник визначає цензуру як спробу припинити чи заборонити будь-які частини фільмів, книг або новин, які той, хто забороняє, вважає непристойними, політично неприйнятними або такими, що загрожують безпеці.