Уряду США заборонили використовувати техніку Huawei і ZTE. Китайські компанії від цього швидше виграли

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Уряду США заборонили використовувати техніку Huawei і ZTE. Китайські компанії від цього швидше виграли

pxhere.com

Державним структурам США заборонили використовувати техніку та комплектуючі китайських компаній Huawei і ZTE. Заборона поширюється і на державних підрядників, пише The Verge.

Це встановлено оборонним бюджетом США на 2019 рік, який підписав президент Дональд Трамп. Також закон заборонив урядовим структурам використовувати устаткування для звʼязку і відеоспостереження компаній Hytera Communications, Hangzhou Hikvision Digital Technology Company і Dahua Technology Company. Заборона не поширюється на компоненти, які не можуть використовуватися для передачі або перегляду даних.

В Huawei положення закону назвали «неефективними, помилковими і неконституційними». А Міністерство закордонних справ Китаю закликало США «відмовитися від ментальності часів холодної війни» і приймати адекватні рішення щодо Китаю і двосторонніх звʼязків.

Діяльність Huawei та ZTE у США вже давно намагалися обмежити. У 2012 році обидві компанії були названі загрозою національній безпеці в доповіді Палати представників, а керівники силових відомств США рекомендували не використовувати їх продукцію . І хоча новий закон вдарить по них, але не настільки сильно, як міг би.

Окремі члени Конгресу пропонували взагалі заборонити ZTE працювати в США, оскільки компанія поставляла продукцію в Іран і Північну Корею в обхід санкцій США. За це її вже оштрафували на 1 мільярд доларів і в першій редакції оборонного бюджету санкції хотіли підсилити. Однак адміністрація Трампа наполягла на тому, щоб обмеження стосувалися лише роботи з урядовими структурами.

Торгова війна між США і Китаєм набирає обертів: 23 серпня почнуть діяти 25% мита на китайський експорт з боку США. Сума американських мит складе близько $16 млрд. В цей же день Китай введе дзеркальні мита на таку ж суму.