В Россії дозволили правозахисниці Зої Свєтовій зустрітися в колонії з Олегом Сенцовим

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
В Россії дозволили правозахисниці Зої Свєтовій зустрітися в колонії з Олегом Сенцовим

facebook.com

Російські власті дозволили режисеру Олегу Сенцову зустрітися з російською правозахисницею Зоєю Світловий. Про це повідомив глава Ради з прав людини при президенті РФ (РПЛ) Михайло Федотов в Twitter.

За його словами, дозвіл видала Федеральна служба виконання покарань. «Світловий дозволили відвідати ІК-8 УФСІН по ЯНАО в Лабитнангі. Дозвіл ФСВП отримано», - написав Федотов.

Зоя Свєтова — російський журналіст і правозахисник, член Громадської спостережної комісії Москви з контролю над дотриманням прав увʼязнених. Вона регулярно листувалася з Сенцовым, публікуючи деякі листи в російських ліберальних ЗМІ. У вересні 2014 року підписала заяву «Круглого столу 12 грудня» з вимогою вивести з території України російські війська.

Напередодні 120 європейських режисерів і культурних діячів поставили підписи під відкритим листом на підтримку політвʼязня українського режисера Олега Сенцова. Режисери Жан-Люк Годар та Девід Кроненберг, інші зірки кіноіндустрії закликають Росію закликають якомога швидше звільнити Сенцова і не дати йому померти.

А Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова опублікувала в Facebook фотографії Сенцова, на яких режисер виглядає дуже изможенным.

В серпні 2015 року російський суд визнав Олега Сенцова винним у створенні терористичної організації і в підготовці терористичних актів у Криму навесні 2014 року і засудив його до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив голодування, щоб привернути увагу до українських політвʼязнів, яких утримує Росія. За словами режисера, він буде голодувати до тих пір, поки всі вони не будуть звільнені.