120 діячів культури просять Росію «не дати померти Сенцову». Серед них режисери Жан-Люк Годар та Девід Кроненберг

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
120 діячів культури просять Росію «не дати померти Сенцову». Серед них режисери Жан-Люк Годар та Девід Кроненберг

facebook.com

120 європейських режисерів і культурних діячів поставили підписи під відкритим листом на підтримку політвʼязня українського режисера Олега Сенцова. Про це пише Le Monde.

Росію закликають якомога швидше звільнити Сенцова і не дати йому померти.

«Якщо ми не будемо діяти, то, значить, ми залишимо Олега Сенцова вмирати. Це стало б відступом від наших цінностей і принципів», — йдеться у листі.

«Його єдина реальна "вина" не полягає в тому, що він продемонстрував свободу вираження думки? Не стало його єдиним "злочином" те, що він зміг показати свою політичну позицію через мистецтво?», — наголошується у зверненні.

Автори листа закликають представників ЄС і ООН тиснути на Росію, щоб домогтися звільнення Сенцова і підкреслюють, що вирок режисерові є «порушенням міжнародного права та основних правил правосуддя».

Підписи під листом залишили французький режисер Жан-Люк Годар, класик європейського кіно, британський режисер Кен Лоуч, найбільший представник американського незалежного кіно, канадець Девід Кроненберг, а також відомі у Франції режисери Бертран Таверньє, Режис Варньє, Фредерік Уайзман, Константен Гаврас, Олівʼє Накаш.

Всього лист підтримали 120 діячів, а також міністр культури Франції Франсуаз Ніссен.

В серпні 2015 року російський суд визнав Олега Сенцова винним у створенні терористичної організації і в підготовці терористичних актів у Криму навесні 2014 року і засудив його до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив голодування, щоб привернути увагу до українських політвʼязнів, яких утримує Росія. За словами режисера, він буде голодувати до тих пір, поки всі вони не будуть звільнені.

9 серпня омбудсмен Людмила Денисова опублікувала в Facebook фотографії Сенцова з російської колонії.