Більше чотирьохсот постраждалих. У Румунії поліція кийками та водометами розігнала мітинг проти корупції

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
Більше чотирьохсот постраждалих. У Румунії поліція кийками та водометами розігнала мітинг проти корупції

reuters.com

Антиурядові протести в румунській столиці в пʼятницю ввечері перейшли в жорстку фазу, коли поліція почала розганяти натовп, використовуючи сльозогінний газ і водяні гармати.

New York Times пише, що більш 435 осіб, включаючи деяких співробітників служби безпеки, отримали поранення.

За оцінками, близько 200 000 чоловік зібралися протягом усього дня в Бухаресті на Площі Вікторії, щоб висловити свій гнів на уряд, і ще десятки тисяч протестують в інших містах по всій країні. Людей не влаштовують законодавчі зміни, які, як багато кажуть, послабили верховенство закону.

«Ми хочемо демократії і законів, які захищають громадян, а не політиків», - розповів 33-річний Мойсей Марасин, який прибув з Великобританії, де він живе і володіє бізнесом.

Організатори прагнули привернути до цієї демонстрації румунців, які живуть за межами країни. Вона повинна стати останньою з подібної серії.

43-річний Стелиан Ончиою, що працює в Дубліні водієм, сказав, що повернувся, «тому що хоче змінити систему в Румунії». Після десятиліття в армії р-н Ончиою повідомив, що після цього він поїхав на два роки в Ірландію. «Нам важливо повернутися», - сказав він. «Занадто багато корупції».

Спочатку протести несли мирний характер. Пізніше демонстранти почали відтісняти поліцейські барикади, але зустріли сильний опір. З натовпу полетіли пляшки і каміння в поліцію. Напруженість стала наростати в міру того, як наставала ніч.

18 місяців тому пройшли найбільші протести з 1989 року, коли румуни повалили комуністичний режим Чаушеску.

У лютому 2017 року 500 тисяч людей вийшли на вулиці, щоб виступити проти термінового законопроекту, який фактично декриміналізовує корупцію на нижчому рівні. З тих пір уряд, очолюваний соціал-демократом, продовжує наполягати на законодавстві, яке, на думку критиків, призведе до скасування заходів по боротьбі з корупцією після вступу Румунії до Європейського союзу в 2007 році.