В Одесі скасували творчий вечір нобелівського лауреата з літератури Алексієвич через погрози радикалів

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
В Одесі скасували творчий вечір нобелівського лауреата з літератури Алексієвич через погрози радикалів

В Одесі скасували творчий вечір лауреата Нобелівської премії з літератури 2015 року білоруської письменниці Світлани Алексієвич. Захід було заплановано на 20:00 8 серпня. Про це повідомили організатори зустрічі «Зелений театр» на Facebook.

За словами організаторів, «Зелений театр» вчора на протязі усього дня телефонували з погрозами. Тому було прийнято спільне рішення відмовитися від проведення творчого вечора.

Також 8 серпня, за кілька годин до виступу, Алексієвич внесли в базу даних сайту «Миротворець» за «пропаганду, націлену на розпалювання міжнаціональної ворожнечі, і маніпулювання суспільно значущою інформацією» під час виступу в Брукліні в 2016 році.

Потім письменницю видалили з «Миротворця», але Алексієвич заявила, що виступ в такій атмосфері буде для неї некомфортним.

Скасування творчого вечора Алексієвич з обуренням сприйняли в соцмережах. Користувачі почали писати, що анонімний дзвінок з погрозами був всього один і дорікати керівництву «Зеленого театру», що вони не звернулися в поліцію.

«Те, що Алексієвич зʼявилася на «Миротворці» у день виступу в Одесі, не є випадковістю і мало на меті зрив заходу», — пише одеська журналістка Євгенія Генова.

Керівник громадської організації «Рада Громадської Безпеки» в Одесі Марк Гордієнко назвав інцидент з відміною виступу «ФСБшной провокацією».

facebook.com

Сама Алексієвич заявила, що звинувачення проти неї — надумані. «Цього ніяк не може бути, оскільки моя мати — українка, народилася я в Україні, і завжди відчувала в собі українську кров», — підкреслила письменник.

Алексієвич стала першим з 1987 року російськомовним письменником, що був удостоєний Нобелівської премії з літератури.