Парубій: чи збереже ОРДЛО особливий статус — залежить від міжнародних партнерів України

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Парубій: чи збереже ОРДЛО особливий статус — залежить від міжнародних партнерів України

wikipedia.org

Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що парламент вирішить чи продовжувати дію закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей (ОРДЛО), виходячи з позиції міжнародних партнерів, пише Інтерфакс-Україна.

«Перед закінченням терміну в цьому році будемо радитися - є необхідність ще на рік продовжувати, або такої потреби вже немає», — сказав він журналістам.

Спікер вважає, що з минулого року, коли Україна продовжила особливий статус ОРДЛО, в регіоні нічого не змінилося «оскільки Путін не планував і не планує виконувати які-небудь угоди».

Раніше спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що Україна опиниться в невигідній ситуації, якщо не продовжить дію закону про особливий статус Донбасу.

«Росія буде використовувати призупинення дії закону в якості причини і скаржитися на Україну. Там скажуть, що Україна не хоче виконувати Мінські угоди. Тому просто не давайте Росії цього аргументу», — попередив він.

Закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО був прийнятий у вересні 2014 року і вступив у силу 18 жовтня 2014 року терміном на 3 роки.

Особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО вступить в силу тільки після виведення всіх незаконних збройних формувань, військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України.

Поки передумов для того, щоб виконати цей закон немає.