Апеляційний суд відновив справу НАБУ про відпочинок Гонтаревої на Мальдівах

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Апеляційний суд відновив справу НАБУ про відпочинок Гонтаревої на Мальдівах

facebook.com

Апеляційний суд Києва скасував рішення Національного антикорупційного бюро про закриття кримінальної справи проти екс-голови Національного банку Валерії Гонтаревої. Розслідування НАБУ було неповним і проведене з порушеннями.

Про це йдеться в рішенні колегії суддів Апеляційного суду від 24 липня, яке було оприлюднено сьогодні.

Подробиці справи проти Гонтаревої

У квітні 2017 року Гонтарева заявила про свою відставку з поста глави Нацбанка. У липні 2017 року Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) почало повну перевірку майнових декларацій Гонтаревої за 2015 і 2016 роки.

У ЗМІ з’явилася інформація, що в липні 2016 року Гонтарева витратила на відпочинок на Мальдівських островах понад 700 тисяч гривень. У серпні 2017 року НАБУ взялося перевіряти цю інформацію та відкрило кримінальну справу.

У березні 2018 року детектив НАБУ виніс постанову про закриття кримінального провадження щодо порушень у декларації Гонтаревої. Причиною він назвав відсутність в діях екс-глави НБУ складу кримінального правопорушення. У цей же час Гонтареву звільнили з посади.

Детектив зазначив, що 249,9 тисяч гривень, які Гонтарева витратила на відпочинок на Мальдівських островах в липні 2016 року, складають менше 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, тому, на думку детектива, «не створюють обʼєктивної сторони кримінального правопорушення».

Адвокат Юрій Харченко в інтересах третьої особи подав скаргу на дане рішення детектива НАБУ, однак 15 червня Соломʼянський районний суд Києва відмовив у скасуванні постанови НАБУ. Після цього Харченко подав апеляційну скаргу.

Харченко зазначив, що детектив НАБУ, який прийняв рішення про закриття справи, за період досудового розслідування провів всього одну слідчу дію щодо наявності у відкритому доступі в мережі Інтернет інформації про відпочинок Гонтаревої на Мальдівах. За даними апелянта, вартість відпочинку в зазначеному готелі може становити понад 700 тисяч грн, однак ці дані не були перевірені детективом НАБУ належним чином і не встановлена фактична сума витрат.

Крім того, детектив не перевірив дані про перетин Гонтаревою та її родиною державного кордону в зазначений період часу. Так, у відповіді на запит авіакомпанія МАУ вказала, що Гонтарева разом із сімʼєю не купувала квитки на авіарейс і авіапереліт за вказаним у запиті маршруті не здійснювала. За словами апелянта, детективи також не проводили допитів у цій справі, в тому числі заявника.

У провадженні також відсутні документи про перевірку НАЗК декларації екс-голови НБУ й запит про міжнародну правову допомогу на Мальдіви до готелю Sun Siyam Iru Fushi, де нібито відпочивала Гонтарева.

Рішення суду

Апеляційний суд погодився із зазначеними адвокатом Харченко недоліками досудового розслідування і скасував постанову про закриття справи детективом НАБУ. Ухвала суду апеляційної інстанції оскарженню в касаційному порядку не підлягає.