Папа Франциск визнав смертну кару неприпустимою

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Папа Франциск визнав смертну кару неприпустимою

Wikimedia

Папа римський Франциск змінив вчення католицької церкви про смертну кару і назвав страту «неприпустимою», тому що вона «атакує» притаманну людству гідність. Про це повідомляє Reuters.

Ватикан схвалив зміну «Катехизму Католицької Церкви» – збірника офіційного католицького вчення. Раніше в ньому говорилося, що церква не виключає можливості застосування смертної кари, «якщо це єдиний можливий спосіб ефективного захисту людських життів від несправедливого агресора».

Нове вчення, викладене в Катехизмі № 2267, свідчить, що попередня політика застаріла, що існують інші способи захисту загального блага і що замість цього церква повинна взяти на себе зобовʼязання щодо припинення смертної кари.

«Церква вчить у світлі Євангелія, що смертна кара є неприйнятною, оскільки вона порушує недоторканність і гідність людини, і з рішучістю зобовʼязується покінчити з нею в усьому світі», – йдеться у новому тексті, який був схвалений у травні, але опублікований тільки в четвер, 2 серпня.

Смертна кара скасована в більшості країн Європи і Південної Америки, але вона як і раніше використовується в Сполучених Штатах та кількох країнах Азії, Африки і Близького Сходу. Крім того, тільки на цьому тижні президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що країна може незабаром перейти до відновлення смертної кари, яку вона скасувала в 2004 році в рамках своєї заявки на вступ в Європейський Союз.