Європарламент ухвалив надання Україні кредиту на суму до €35 мільярдів

Автор:
Олександра Амру
Дата:

Європарламент ухвалив пакет фінансової позики Україні на суму до €35 мільярдів — 518 євродепутатів проголосували за, 56 проти, ще 61 утримався.

Про це повідомляє пресслужба Європарламенту.

Ці гроші — внесок блоку в ініціативу G7 щодо надання Україні $50 мільярдів (€45 мільярдів) кредиту, який будуть погашати коштом прибутку від заморожених активів Росії.

Останнім кроком для видачі коштів Україні стане затвердження кредиту Радою ЄС за письмовою процедурою. Рішення набуде чинності наступного дня після публікації в Офіційному журналі ЄС.

Заморожені російські активи

Вартість заморожених російських суверенних активів у ЄС становить майже €211 мільярдів. Загалом Євросоюз, країни G7 і Австралія заморозили приблизно €260 мільярдів у вигляді цінних паперів і готівки. У червні 2024-го країни «Великої сімки» домовились до кінця року надати Україні кредит на $50 мільярдів, гаситимуть його коштом прибутків від російських активів.

Україна вже отримала кілька траншів допомоги коштом прибутків ЄС від заморожених російських активів. А 20 вересня голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн оголосила, що Європейський Союз виділить Україні кредит на €35 мільярдів за рахунок заморожених активів РФ. За день до цього, 19 вересня, вона повідомила, що Європейський Союз виділить €160 мільйонів для підтримки енергетичної безпеки України напередодні зими. Частину суми нададуть із заморожених російських активів.