Президент Зеленський дав інтервʼю про мирний план і результати закордонних поїздок у США та Європу. Ось головні тези

Автор:
Ірина Перепечко
Дата:

Президент Зеленський дав інтервʼю про план перемоги та результати закордонних поїздок у США та Європу. «Бабель» зібрав його головні тези.

Реакція партнерів на план миру

Українська сторона чекає представників Білого дому в Україні.

«Фідбек був майже відразу, наша команда поїхала туди, працювала над питаннями щодо запрошення в НАТО та посилення нашої армії просто зараз. Ми чекаємо команду Білого дому в Україні. Ми чекаємо, і найближчим часом вона буде тут — з тими чи іншими відповідями», — заявив Зеленський.

Під час візиту до США президент України обговорив з Байденом, що частиною плану перемоги стане те, що кожні 2—3 тижні Україна отримуватиме від США пакети допомоги вартістю $500—750 мільйонів. Це допоможе найближчими місяцямти посилити українську армію і є частиною плану перемоги.

Зеленський позитивно оцінив зустріч із Францією. До кінця листопада українська бригада, яка тренується у Франції, повернеться в Україну. Франція випереджає усі інші країни з укомплектування бригад. Вона також підтримуватиме вступ України до НАТО.

Дозвіл бити далекобійною зброєю по території РФ

Країни, які ухвалюють рішення про дозвіл бити Україні далекобійними ракетами, мають різні позиції. Є ті, хто вже ставиться до цього позитивно, лідери цих держав допомагатимуть працювати над цим дозволом.

Україна в НАТО

Зі США Україна зараз ближче до НАТО, ніж колись була. Альянс зараз краще, ніж будь-яка зброя, зокрема ядерна. Скептичною щодо членства України в блоці, за словами президента, досі залишається Німеччина.

«На жаль, країни-лідери досі не позбавились бажання не зачиняти повністю двері з РФ», — додав він.

Не підпишуть запрошення України до НАТО, на думку президента, ті країни, які залишають можливість співпраці з Росії.

Водночас деякі західні країни, що критикують перший пункт плану перемоги про вступ України до НАТО, не мають інших альтернатив. На зустрічі європейських лідерів були країни, які мали скепсис щодо плану перемоги, але президент Франції під час розмови запевнив, що світ не може довіряти обіцянкам Росії у випадку замороження конфлікту — обіцянки про мир Путін давав ще під час «Нормандського формату», але не дотримався їх.

Якщо партнери хочуть, щоб Україна сіла за стіл переговорів з Росією, то повинні забезпечити нас зброєю. Водночас Україна не проти мирних планів інших країн, якщо вони можуть обʼєднати весь світ, заявив Володимир Зеленський.

Вплив виборів США на план перемоги

Америка — основний донор у цій війні. Після президентських виборів 5 листопада політика країни може змінитися. Саме ці зміни впливатимуть на продовження війни або її закінчення. Водночас Зеленський наголосив, що зараз від кандидатів у президенти лунають різні заяви — як про подальшу підтримку України, так і проти неї. Але, за словами президента України, у США зараз боротьба не за Україну, а за виборців, тому реальна ситуація стане зрозумілою вже після результатів.

Таємні додатки мирного плану

Таємні додатки до плану перемоги мають ті країни, які можуть посилити Україну. Українська сторона не відкриває їх тим країнам, які, наприклад, не мають необхідного озброєння, про яке йдеться в додатках, або ж тим, хто за час повномасштабного вторгнення не допоміг Україні.

«Якщо в тій чи іншій державі цього немає, то для чого давати додаток? Ми їм довіряємо, але для чого? А є низка держав, які хочуть побачити додатки, але нічим нам не допомогли. Для чого їм бачити додаток про зброю, якщо вони нам не допомогли зброєю? Але план у них є», — наголосив Зеленський.

Президент виступає за те, щоб всі додатки були відкритими, щоб їх бачили, зокрема, і росіяни. Так, за словами Зеленського, перемовини будуть на рівні. Бо суспільство РФ побачить, якої відповіді може завдати Україна, зокрема по енергетичній структурі Росії.

Економічне бронювання

Економічне бронювання має бути справедливим, відповідне завдання поставлено премʼєру. На думку президента, професія не може бути критерієм для такого бронювання.

«Ті моделі, які вони мені показували, чесно, я вважаю, що вони ще не повністю справедливі. Тут складно вибирати одну професію і не вибирати іншу. Мають бути інші критерії», — заявив Зеленський.

Військові бояться цього, бо вважають, що нових сил буде недостатньо. Наразі немає балансу в цьому питанні, тому цього рішення досі немає.

Водночас президент наголосив, що співробітники критичної інфраструктури вже мають бронь від мобілізації, адже без них армія не зможе вижити.

Зменшення мобілізаційного віку

Партнери хочуть, щоб Україна зменшила мобілізаційний вік. Але президент Зеленський вважає, що наразі це небезпечно. Водночас люди молодші за 25 років можуть служити за контрактом.

«Дуже багато різних інформаційних вкидів, і це велика проблема загалом. Жодних планів щодо мобілізації з 18 років на сьогодні немає», — наголосив Володимир Зеленський.