Ізраїль підтвердив смерть голови ХАМАС Яхʼї Сінвара

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Ізраїль підтвердив смерть лідера ХАМАС Яхʼї Сінвара.

Про це повідомила Армія оборони Ізраїля (ЦАХАЛ).

Сінвара ліквідували під час ізраїльської операції на півдні сектора Гази. Бійці 828 бригади ЦАХАЛ, які діяли в цьому районі, виявили та ліквідували трьох бойовиків ХАМАС. Після ідентфиікації тіл вдалося зʼясувати, що один з убитих — Яхʼя Сінвар.

Сінвар — головний лідер ХАМАС, який був живий і на волі. В Ізраїлі його вважають організатором атаки 7 жовтня 2023 року, коли загинули майже 1 200 ізраїльтян, а 250 стали заручниками. Після цієї операції Сінвар не зʼявлявся на публіці — переховувався в розлогій мережі підземних тунелів у секторі Гази.

Сінвар був головним представником Гази під час переговорів про звільнення сотні заручників. Ізраїльські медіа писали, що лідер ХАМАС використовував кількох з них як живий щит, побоюючись удару ЦАХАЛ, і завжди ходив із сумкою з вибухівкою — через це його ліквідація кілька разів зривалася.

У 2015 році США визнали Сінвара «глобальним терористом особливого значення». А за два роки він став лідером ХАМАС у Газі. Після того як в липні цього року в Ірані ліквідували голову політбюро ХАМАС Ісмаїла Ханію, Сінвар обійняв і цю посаду, ставши одноосібним лідером угруповання.

Глава МЗС Ізраїлю Ісраель Кац заявив, що ліквідація Сінвара «створює можливість врятувати ізраїльських заручників» і «звільнити сектор Гази від контролю ХАМАС та Ірану».