Президент Зеленський виступив у Верховній Раді і представив депутатам план перемоги. Головні тези

Автор:
Олександра Амру
Дата:

Президент України Володимир Зеленський виступив у Верховній Раді і представив депутатам план перемоги. Він містить пʼять пунктів. Перші чотири розраховані на реалізацію під час війни, а останній — після війни.

  • Запрошення в НАТО ще до завершення війни. Зеленський стверджує, що це стане «свідченням рішучості» і покаже, як партнери бачать Україну в «архітектурі безпеки».
  • Зміцнення оборони. Цей пункт передбачає продовження операцій Збройних сил України на території Росії та зняття обмежень щодо ударів углиб РФ, спільне з дружніми сусідніми країнами відбиття російських повітряних атак та доступ до розвідданих партнерів.
  • Стримування Росії. Україна пропонує розмістити на своїй землі комплексний неядерний стратегічний пакет стримування, якого буде достатньо для захисту держави в майбутньому. Пункт передбачає спільне виробництво зброї, зокрема фінансування Заходом виробництва зброї в Україні.
  • Розвиток стратегічно-економічного потенціалу України та посилення санкцій проти РФ. В Україні зосереджені цінні ресурси, зокрема уран, титан, літій. Вони можуть посилити Україну та союзників. Україна пропонує підписати спеціальні угоди з ЄС і США про спільний захист, інвестування в видобуток і використання цих ресурсів.
  • Контингент США в НАТО зможуть замінити українські військові. Після закінчення війни українські військові можуть застосовувати свій досвід для зміцнення оборони НАТО та Європи.

План також містить таємні додатки, які вже передали партнерам.

За словами президента, реалізація кожного пункту розрахована на певний часовий проміжок, і якщо розпочати виконувати його просто зараз, війну вдасться завершити не пізніше кінця наступного року.

Він зазначив, що Росія та її спільники «хочуть більше воєн», та наголосив на тому, що з плином часу вони вчаться.

«Що більше часу вони матимуть, щоб учитись нести руїни, то більше згодом світ заплатить за право на мир. Зараз для наших партнерів допомогти Україні — це гарантувати, що у світі збережеться порядок, заснований на правилах. Якщо війна Росії проти України завершиться на саміті миру та на основі міжнародного права, це переконає інших потенційних агресорів не розв’язувати війни», — зауважив Зеленський.

За словами Зеленського, партнери України, яким план уже представили, поставилися до нього «практично».

«Команди зосереджені на деталях заради дієвої підтримки. Завтра я представлю План перемоги на засіданні Європейської ради. Але я хочу бути відвертим із вами щодо того, як ситуація супроводжується у певній непублічній комунікації з Україною. Ми чуємо від партнерів слово «перемовини» і значно рідше звучить слово «справедливість», — сказав президент.

Він наголосив, що Україна «відкрита до дипломатії, але до чесної».

«Саме тому в нас є Формула миру. Це гарантія перемовин без примусу України до несправедливості. Українці заслуговують на достойний мир», — пояснив Зеленський.

Він вважає, що план перемоги «прокладе шлях» до виконання Формули миру, й назвав його гарантією того, що «божевільні в Кремлі втратять можливість продовжувати війну».

  • Про план перемоги президент говорив ще наприкінці серпня. 20 вересня Зеленський повідомив, що план «розрахований на швидкі рішення партнерів з жовтня до грудня 2024 року». Під час свого візиту до США наприкінці вересня він представив план обом кандидатам у президенти — республіканцю Дональду Трампу та чинній віцепрезидентці. Також він представив план Конгресу США і чинному президенту Штатів Джо Байдену.
  • Також Україна вже презентувала план перемоги Великій Британії, Франції, Італії і Німеччині. 17—18 жовтня Зеленський представить план перемоги Євросоюзу.