Міжнародна група з протидії відмиванню грошей може внести Росію до чорного списку. Це відріже Москву від глобальної економіки

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) наступного тижня обговорить, чи включати Росію до свого чорного списку. Це рішення може відрізати Москву від глобальної економіки.

Про це пише Politico з посиланням на конфіденційний документ FATF, що опинився в розпорядженні видання.

Хоча FATF і не має зобовʼязувальних рішень, її звіти та висновки впливають на світову фінансову систему і роботу інвесторів. Зокрема, організація веде так званий чорний список країн, які не співпрацюють із FATF і не борються з відмиванням коштів або можуть фінансувати тероризм. Таким державам украй важко залучати іноземні інвестиції.

Включення Росії до чорного списку FATF з квітня 2022 року домагається Україна. Відтоді Київ постійно, хоч і неуспішно, надавав нові докази для зниження рейтингу Москви.

У лютому 2023 року FATF призупинила членство Росії в організації. Рейтинг РФ ще не знижували, хоч публічно група заявляла, що вважає агресію Росії проти України неприйнятною і такою, що суперечить її «основним принципам».

Нові докази України внутрішній орган FATF, за даними Politico, розгляне 22 жовтня. Цього разу наголосять на тісній фінансовій і військовій співпраці між Росією і країнами з низьким рейтингом FATF — Іраном і Північною Кореєю. Також у доповіді йдеться про фінансування Росією незаконних військових формувань, таких як «ПВК Вагнера».

Крім того, у документі йдеться про використання Росією Telegram і криптовалют для фінансування тероризму та відмивання грошей, отриманих від продажу товарів, вкрадених під час вторгнення в Україну — від зерна до корисних копалин.

  • FATF — це міжурядова організація, яку заснували у 1989 році за ініціативи G7 для розробки політики протидії відмиванню коштів. Згодом її повноваження розширили до протидії фінансуванню тероризму.
  • FATF обʼєднує майже 40 країн, включно з Китаєм, Індією, Бразилією, Південною Африкою і Саудівською Аравією. Вони тричі на рік визначають, які країни слід включити до сірих і чорних списків або виключити з них.