Україна і Хорватія підписали угоду про довгострокове співробітництво і підтримку

Автор:
Олександра Амру
Дата:

Сьогодні, 9 жовтня, президент України прибув із візитом до хорватського Дубровника і зустрівся там із премʼєр-міністром Хорватії Андреєм Пленковичем. Під час зустрічі лідери підписали угоду на 10 років про довгострокову підтримку та співробітництво.

Текст угоди опублікували в Офісі президента України.

Серед іншого, домовленість передбачає, що Хорватія продовжуватиме надавати довгострокову політичну, безпекову й фінансову підтримку Україні. Київ зі свого боку, зобовʼязується проводити реформи державного управління, включно з тими, що стосуються прозорості, підзвітності й верховенства права.

За угодою, Україна з Хорватією поглиблюватимуть співробітництво у сфері безпеки, обмінюючись розвідданими з питань, що становлять взаємний інтерес. Країни також вивчатимуть можливості зміцнення двосторонньої співпраці у сфері цифрової безпеки, щоб допомогти Україні виявляти й протидіяти зловмисній кіберактивності з боку Росії та інших.

Крім того, держави співпрацюватимуть над протидією іноземним інформаційним маніпуляціям та втручанню, пропаганді й дезінформаційним кампаніям, які загрожують нацбезпеці.

Угода також містить пункти про продовження оборонної допомоги Україні з боку Хорватії, допомогу в гуманітарному розмінуванні, реабілітації українських дітей і поранених воїнів, відбудову України та європейську інтеграцію.

«Разом розвиватимемо співпрацю між нашими оборонно-промисловими комплексами. Хорватія продовжить надавати обладнання й ділитися знаннями з гуманітарного розмінування», — повідомив Зеленський.

Під час свого візиту до Хорватії український лідер також зустрінеться з представниками інших країн регіону та візьме участь у третьому саміті «Україна — Південно-Східна Європа».

  • З початку повномасштабного російського вторгнення Хорватія виділила Україні вже 11 військових пакетів допомоги на €300 мільйонів.