Велика Британія ввела санкції проти ЗС Росії за використання хімічної зброї у війні

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Велика Британія заявила про грубе порушення Росією Конвенції про заборону хімічної зброї і ввела санкції проти російських Військ радіаційної, хімічної та біологічної оборони.

Про це повідомила урядова пресслужба.

Під санкції потрапили також начальник Військ радіаційної, хімічної та біологічної оборони РФ Ігор Кирилов і дві лабораторії Міноборони Росії, які підтримували розробку і використання хімічної зброї.

Там зазначають, що російські Збройні сили відкрито визнали, що використовували небезпечну хімічну зброю на фронті у війні РФ проти України, а також для придушення заворушень у своїй країні. Ідеться про хлорпікрин, відомий як «агент PS», і нітрохлороформ — отруйний газ подразнювальної дії. Цей газ перше був використаний під час Першої світової війни, він сильно подразнює легені, очі та шкіру і викликає блювоту.

Державний департамент США у травні 2024 року підтвердив, що армія Росії використовує хлорпікрин проти українських військових, чим порушує Конвенцію ООН про заборону хімічної зброї. Штати вже запровадили через це санкції проти Росії.

  • Командування ЗСУ офіційно повідомляло, що війська РФ застосовують на полі бою отруйні гази та боєприпаси зі сльозогінним газом. Здебільшого це гранати К-51 та РГР, які скидають на позиції дронами. Станом на вересень 2024 року РФ вчинила 4 228 хімічних атак.