Канадська медіаорганізація TVO не транслюватиме фільм, що відбілює росіян у війні проти України

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Громадська освітня медіаорганізація та агенція Міністерства освіти Онтаріо TVO більше не підтримуватиме і не транслюватиме фільм «Росіяни на війні», що відбілює російських окупантів, які воюють проти України.

Про це йдеться в заяві TVO.

«Ми прислухалися до українсько-канадської громади та до їхнього вдумливого і щирого внеску. Рада директорів TVO вирішила поважати відгуки, які ми отримали, і TVO більше не підтримуватиме ті не транслюватиме «Росіяни на війні»», — написали в медіаорганізації.

Також TVO перевірить процес фінансування цього проєкту. Однак наразі це не означає, що гроші, виділені на фільм, відкличуть.

Кілька днів тому Конгрес українців Канади звертався до медіафонду The Canada Media Fund (CMF) через те, що він профінансував «Росіяни на війні» грішми канадських платників податків — 340 тисяч канадських доларів (приблизно $250 тисяч).

Виконавчий віцепрезидент The Canada Media Fund із маркетингу і зв’язків із громадськістю Матьє Шантелуа в коментарі «Детектор медіа» пояснив, як CMF виділив гроші на фільм «Росіяни на війні».

Проєкт фінансувався через спеціальну програму Broadcaster Envelope Program, у якій регульовані Канадської радою теле- і радіомовлення (CRTC) мовники обирають проєкти, на які автоматичного виділяються гроші від CMF.

Фільм «Росіяни на війні» обрав мовник TVO і використав для нього свій слот у бюджеті.

Матьє Шантелуа наголосив, що CMF розуміє занепокоєння Конгресу українців Канади й офіційних представників України і спілкувався з організаторами Міжнародного кінофестивалю в Торонто, а також продюсерами фільму.

Про який фільм мова

Фільм «Росіяни на війні» зняла колишня документалістка Russia Today Анастасія Трофімова. Стрічку Трофімова знімала, перебуваючи в зоні бойових дій в Україні.

У фільмі показані лише короткі проблиски реальних боїв, він не дає розуміння про руйнування, які Росія спричиняє в Україні.

Зокрема, у стрічці фігурує українець, який воює на боці Росії та розповідає, що в Україні громадянська війна і що Україна бомбила власні східні області. Інший персонаж транслює класичний російський наратив про українців-нацистів.

Герої фільму — «бідні прості росіяни», які воюють тільки за гроші, не розуміють, навіщо потрібна ця війна, плачуть за загиблими й взагалі ними маніпулюють політики.

Раніше фільм показали на Венеційському кінофестивалі, чим викликали широку критику з боку України. Тепер його хочуть показати й на Міжнародному кінофестивалі в Торонто.

Реакція України

Генеральний консул України в Торонто Олег Ніколенко заявив, що МЗС України виступило проти показу цього фільму на Міжнародному кінофестивалі в Торонто, оскільки, за його словами, стрічка навмисно спотворює реалії війни Росії проти України. Консул також додав, що у фільмі відповідальність за дії росіян переклали на медіа та пропаганду. Це інфантилізує злочинців і звільняє їх від моральної та юридичної відповідальності за свої дії.

Також Олег Ніколенко наголосив, що після тижнів інтенсивної комунікації керівництво Міжнародного кінофестивалю в Торонто «не продемонструвало готовності вирішити наші занепокоєння в задовільний спосіб».