Веніславський: Партнери закликають знизити мобілізаційний вік до 18 років, в Україні таких ініціатив нема

Автор:
Оля Березюк
Дата:

Партнери України періодично порушують питання про зниження мобілізаційного віку, однак в Україні таких ініціатив нема.

Про це на брифінгу 6 серпня заявив член комітету з питань нацбезпеки та оборони, нардеп від «Слуги народу» Федір Веніславський.

За його словами, наразі жодних ініціатив про зниження призовного віку на рівні Верховної Ради немає. Таких ідей не висловлювали й представники Генерального штабу ЗСУ.

«Це питання, яке періодично порушують наші партнери, які надають допомогу. Вони вважають, що вік 18—25 найбільш оптимальний та ефективний для того, щоб громадяни в силу своїх фізичних та психологічних якостей могли ефективно воювати. Втім, на рівні нашої держави, на рівні виконавчої та законодавчої влади — жодних ініціатив немає, — додав він.

  • В Україні зараз не підлягають мобілізації призовники. Це чоловіки від 18 до 25 років, які не служили в армії, не мають військового досвіду, а також не проходили військову кафедру.
  • До повномасштабної війни нижня межа призовного віку була 27 років. У травні Рада підтримала зменшення призовного віку до 25, а в червні 2024-го президент Володимир Зеленський підписав цей закон.