Командиру авіаполку РФ, який керував ударами по енергосистемі України, повідомили про підозру

Автор:
Оля Березюк
Дата:

Правоохоронці повідомили про підозру командиру авіаполку РФ, який командував ударами по енергосистемі України ракетами Х-101.

Про це повідомили СБУ та Офіс генпрокурора.

Мова про полковника Олега Скітського — командира 121 важкого бомбардувального полку Військово-повітряних сил Росії.

За даними слідства, саме за його наказами з жовтня 2022 року по лютий 2023 року підпорядковані йому підрозділи обстрілювали територію України крилатими ракетами Х-101. Їх випускали з бомбардувальників Ту-95.

Основними цілями окупантів були ключові енергогенеруючі підприємства та електропідстанції в Київській, Житомирській, Кіровоградській та Вінницькій областях.

Через масовані обстріли були загиблі та десятки поранених серед цивільних, а також зруйновані об’єкти енергетики України.

Скітському повідомили про підозру в порушенні законів та звичаїв ведення війни. Максимальне покарання — довічне увʼязнення.

  • Від вересня 2022 року російські окупанти за пів року випустили по енергетичних обʼєктах України понад 1,2 тис. ракет і дронів — приблизно 250 з них влучили в ціль. Через обстріли в країні вводили тимчасові відключення світла, які в окремих випадках тривали кілька діб.
  • Масовані ракетні обстріли уразили теплову генерацію й електричні підстанції; було обстріляно всі теплові та гідроелектростанції, які зазнали різного ступеня пошкоджень. В Україні виник дефіцит потужності, весь осінньо-зимовий період країна намагалася стабілізувати енергосистему.