У бюджет України надійшли $3,9 мільярда від США. Куди підуть гроші

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Україна отримала $3,9 мільярда безповоротного гранту від США через Світовий банк.

Про це повідомив премʼєр-міністр України Денис Шмигаль.

Гроші допоможуть профінансувати пріоритетні видатки державного бюджету, як-от зарплати вчителів, медиків і рятувальників та соціальну допомогу.

Це перший транш прямої бюджетної допомоги від Сполучених Штатів у 2024 році. Протягом року Україна отримає $7,8 мільярда прямої бюджетної підтримки.

Кошти надходять через проєкт «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні» (PEACE in Ukraine). Проєкт є ключовим фінансовим інструментом Світового банку для допомоги Україні.

Через проєкт PEACE in Ukraine до держбюджету з червня 2022 року вже залучили понад $25 мільярдів. Ця угода збільшить обсяг бюджетної підтримки в межах проєкту до майже $30 мільярдів, з яких понад 80% — гроші від США.

Нині на потреби оборони уряд направляє все, що вдається зібрати всередині країни: податки, дивіденди державних компаній, внутрішні запозичення, мита, збори, акцизи. Дві третини цих коштів іде на зарплати військовим, решта — на оснащення армії (техніка, боєприпаси тощо).

Усе решта країна покриває за рахунок Міжнародної фінансової допомоги — дороги, медицина, освіта, соцзахист, пенсії, зарплати бюджетникам. Ці гроші Україна не має права витратити на військові потреби.