НБУ прогнозує підвищення тарифів на гарячу воду, газ та опалення з наступного року

Автор:
Олександра Амру
Дата:

Національний банк України прогнозує підвищення тарифів на газ, опалення та постачання гарячої води з 2025 року.

Про це йдеться в липневому інфляційному звіті НБУ.

Цьогоріч комунальні тарифи на газ, опалення та гарячу воду залишаться незмінними.

Натомість очікується, що вже з 2025 року ціни на комуналку почнуть поступово підвищувати. Тарифи зростатимуть упродовж наступних років, а причиною цьому в НБУ називають складний стан в енергетиці та державному бюджеті.

У НБУ зазначили, що значне підвищення вартості енергоносіїв для швидкого усунення дисбалансу в енергетичному секторі стане джерелом додаткового інфляційного тиску і доведеться значно збільшити субсидії для населення.

А відтягування рішень про підвищення тарифів на комунальні послуги призведе до нижчого рівня інфляції, однак погіршуватиме фінансовий стан державних енергокомпаній. Це посилюватиме ризики нестабільності на енергоринку, погіршуватиме інвестиційний потенціал галузі, а підвищення цін на комуналку відкладатиметься на майбутнє, тож по суті є неминучим.

  • В Україні з 1 червня 2024 року підняли ціни на електроенергію. Новий тариф — 4,32 грн/кВт*год. Така ціна на електроенергію діятиме до 30 квітня 2025 року.
  • Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україні уряд запровадив мораторій на примусове стягнення та відключення від мереж боржників з комуналки. Але у 2024 році цей мораторій скасували, і тепер обмеження діють лише тоді, коли будинок споживача зазнав пошкоджень через бойові дії.