Готель «Козацький» у центрі Києва приватизували за 400 мільйонів гривень

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Фонд держмайна продав на онлайн-аукціоні тризірковий готель «Козацький», який розташований у центрі Києва на Майдані Незалежності, за 400 мільйонів гривень. За час аукціону ціна на лот зросла в понад 2,5 раза, початкова ж становила 155,4 мільйона гривень.

Торги проходили за правилами трираундового англійського аукціону на підвищення ціни. За даними державної електронної системи «Прозорро.Продажі», на аукціоні змагалися три учасники.

Перемогла сільськогосподарська компанія «Надія», її бенефіціар — адвокат Сергій Сподін. Ці кошти після укладання угоди з переможцем надійдуть до державного бюджету. Також покупець має додатково сплатити 80 мільйонів гривень ПДВ. Якщо «Надія» не сплатить гроші, право на приватизацію перейде до компанії «Інжур» Андрія Журжія — його ставка була на тисячу гривень нижчою.

Головний вхід у готель «Козацький».

wikipedia.org

Готель «Козацький» збудували у 1983 році, його фасад виходить на Майдан Незалежності — це центр Києва. Загальна площа готелю — 9 513 кв. м. У ньому є 135 номерів, а ще працюють кавʼярня, ресторан, пʼять залів для конференцій і банкетів, парковка. Готель потребує ремонту.

Станом на кінець березня 2024 року готель має заборгованість у майже 9,1 мільйона гривень. За умовами продажу новий власник має сплатити цю суму протягом шести місяців.

  • У вересні 2024 року Фонд держмайна проведе аукціон з продажу ще одного готелю в центрі Києва — «Україна». Стартова ціна — 1,047 мільярда гривень. В «Україні» 365 номерів, вісім конференц-залів, бізнес-центр, ресторан тощо.