В Україні зафіксували три нових температурних рекорди

Автор:
Олександра Амру
Дата:

На Метеорологічній станції Тетерів під Києвом 14 липня зафіксували нові температурні рекорди.

Про це повідомила Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського.

Так, середня добова температура повітря становила рекордні +27,8 °С. Попередній рекорд за цим показником зафіксували аж у 1951 році. Тоді середня добова температура повітря становила +27,4 С.

Найтепліша мінімальна добова температура повітря побила рекорд 1984 року й становила +20,8 °С. Попередній рекорд був +18,6 °С.

А максимальна добова температура повітря сягнула цілих +37,7 °С. Попередній рекорд фіксували в 1951 та в 2021 роках — він становив +34,4 °С.

Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського / Facebook

Водночас у Києві поверхні нагрівалися аж до +65 °С. Такі вимірювання провів урбаністичний проєкт «Містознавство». Температуру поверхонь на вулицях столиці вимірювали інфрачервоним пірометром Benetech GM321.

Так, на Хрещатику тротуар на сонці прогрівається до +57 °С, тоді як у затінку його температура нижча на 20 градусів. А в міських парках поверхня деревʼяних лавок нагрівається до вкрай некомфортних для сидіння +65 °С. Водночас у тіні дерев цифра значно менша — близько +36 °С.

  • Напередодні повідомлялося, що через аномальну спеку в Україні виникали пожежі на двох енергетичних обʼєктах. Сьогодні в «Укренерго» повідомляли, що через сильну спеку в Україні споживання електроенергії досягло максимуму й суттєво перевищує можливості українських електростанцій для його покриття. Графіки відключень світла діятимуть усю добу.
  • Синоптики прогнозують, що 15 липня спека в Україні може сягнути позначки +41 °С (на півдні, а також у Вінницькій, Кіровоградській та Дніпропетровській областях). На заході очікується +29...+34 °С.