Угорський опозиціонер Петер Мадяр приїхав до Києва

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Угорський опозиційний політик Петер Мадяр приїхав до Києва. Він вже відвідав Стіну памʼяті полеглих біля Михайлівського собору.

Мадяр, який вважається головним конкурентом премʼєр-міністра Угорщини Віктора Орбана, засудив атаку Росії на лікарню «Охматдит» та розкритикував угорського премʼєра за його поїздку в Москву. Учора Мадяр повідомляв, що везе гуманітарну допомогу для постраждалих дітей «Охматдиту».

Сам Орбан зреагував на удар Росії по «Охматдиту» лише через добу після обстрілу — і після посту Петера Мадяра. Орбан прямо не засудив Росію і не висловив співчуття жертвам, натомість вкотре закликав світових лідерів «відмовитися від політики війни» і спонукати Росію та Україну до припинення вогню і мирних переговорів.

Оновлено о 15:27: Петер Мадяр відвідав зруйнований росіянами «Охматдит» та передав лікарні гуманітарну допомогу. Він зустрівся з директором лікарні Володимиром Жовніром і поговорив з ним про російську атаку і її наслідки, після чого сказав, що угорський народ розуміє і знає, що Україна має право захищати свою територію.

«Звичайно, ви можете літати від диктатора до диктатора на розкішних літаках і вести переговори, про зміст яких насправді ніхто не знає, або ви можете зробити конкретні кроки», — заявив Мадяр. Так він дорікнув премʼєру Угорщини Віктору Орбану, якого критикують за зустрічі з лідером РФ Володимиром Путіним і головою КНР Сі Цзіньпіном

  • З 2002 року до початку лютого 2024 року Петер Мадяр був відданим членом провладної партії Fidesz в Угорщині. Але вже взимку він став причиною найбільшої за 14 років правління премʼєр-міністра Віктора Орбана політичної кризи — на мітинги Мадяра приходили десятки тисяч людей, а інтервʼю збирають мільйони переглядів. Серед іншого, Мадяр не опонує Європейському Союзу і НАТО й не має симпатій до Москви та Володимира Путіна.