WP дізналося деталі заяви Кротевича, яку той написав на Содоля

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Американське видання Washington Post отримало доступ до скарги начальника штабу бригади «Азов» Богдана Кротевича, яку той написав на екскомандувача Обʼєднаних сил ЗСУ Юрія Содоля.

Екскомандувач Об'єднаних сил ЗСУ, генерал-лейтенант Юрій Содоль.

Ідеться про перелік скарг, з якими Кротевич звернувся до ДБР. Він публічно розповів про цей крок, але не вказав, про якого саме генерала ідеться і що конкретно той робив не так. WP наводить зміст заяви.

За їхніми даними, Кротевич скаржився на те, що Содоль не керував обороною Маріуполя і не провів жодної години в місті, але попри це отримав звання Героя України. Крім того, Содоль нібито не постачав бригаді «Азов» боєприпаси та не забезпечив наявність оборонних споруд у Маріуполі перед російським наступом.

Також видання наводить ситуацію, коли один з командирів просив у Содоля озвучити план дій, але у відповідь почув: «Нам гаплик». Після цього генерал поклав слухавку.

Кротевич запевняє, що Содоль, командуючи східним фронтом, наказував «Азову» наступати, хоча у бригади не було для цього достатньо артилерійських боєприпасів. Бійці аргументували, чому це зараз неможливо, після чого проти командира «Азову» почали розслідування.

  • 23 червня начальник штабу бригади «Азов» Національної вардії Богдан Кротевич повідомив, що написав листа в Держбюро розслідувань із закликом про відкриття розслідування щодо одного військового генерала. За словами Кротевича, той «убив більше українських військових, ніж будь-який російський генерал».
  • 24 червня президент України Володимир Зеленський звільнив командувача Об’єднаних сил Збройних сил України генерал-лейтенанта Юрія Содоля та замінив його на бригадного генерала Андрія Гнатова.