ГУР підтвердив атаку дронів на російську авіабазу «Морозовськ». Зʼявилися детальні супутникові знімки

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Очільник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов підтвердив порталу The War Zone наліт дронів на авіабазу «Морозовськ» (Ростовська область) — її в ніч на 14 червня атакували щонайменше 70 безпілотників.

На «Морозовську», що за 300 км від кордону, базується 559-й гвардійський бомбардувальний авіаційний полк 1-ї гвардійської змішаної авіаційної дивізії ВПС РФ (в/ч 75392). Аеродром є базою для десятків винищувачів-бомбардувальників Су-34, а також для винищувачів Су-27.

Буданов деталей операції не розкрив, лише вказав, що дрони запускали з території України, рівень завданих окупантам збитків досі встановлюють. Чи були пошкоджені літаки, достеменно не відомо.

Це була друга масштабна атака українських безпілотників на «Морозовськ» за останні два місяці. Наразі є лише супутникові знімки наслідків, які публікували OSINT-аналітики і The War Zone. На знімках видно значні пошкодження, знищений ангар і сліди пожежі. Після атаки з бази зникли мінімум 5 винищувачів, а от у зруйнованому ангарі видно силуети двох літаків.

The War Zone / Planet Lab

The War Zone / Planet Lab

The War Zone / Planet Lab

Губернатор Ростовської області Василь Голубєв нападу на авіабазу взагалі ніяк не коментував. Міноборони РФ 15 червня заявило про збиття 87 українських безпілотників над територією Росії і тимчасово окупованого Криму.