Україна і Японія підписали безпекову угоду. Ось її текст

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Президент України Володимир Зеленський та премʼєр-міністр Японії Фуміо Кішіда на саміті G7 («Велика сімка») підписали двосторонню безпекову угоду на 10 років.

Це перша безпекова угода, укладена Україною з державою Тихоокеанського регіону. Для Японії такий тип угоди та рівень підтримки — безпрецедентні.

Цього року Японія виділить Україні $4,5 мільярда й продовжить допомагати протягом усього 10-річного терміну дії угоди. Загалом сума допомоги, яку Японія надає з березня 2022 року, становитиме понад $12 мільярдів.

У межах угоди Японія передаватиме Україні нелетальне обладнання з урахуванням своїх конституційних обмежень. Також угода закріплює подальший розвиток співпраці в межах коаліцій спроможностей, членом яких є Японія, зокрема коаліцій з інформаційних технологій та розмінування.

Японія лікуватиме поранених українських воїнів і співпрацюватиме з Україною в галузях розвідки та захисту секретної інформації, у посиленні захисту та відбудові критичної інфраструктури, зміцненні кібер- та інформаційної безпеки, забезпеченні вільного судноплавства та безпеки морських шляхів. Японські партнери також допомагатимуть із відновленням і відбудовою України.

Окремий блок угоди стосується співпраці в галузі промисловості. Країни вивчатимуть можливості для розвитку промислової бази України, зокрема шляхом залучення приватного сектору, створення спільних підприємств і проведення досліджень. Крім того, Японія обіцяє і надалі підтримувати Українську формулу миру, посилювати санкції проти Росії та сприяти відшкодуванню збитків, зокрема за рахунок заморожених російських активів.

Всебічна і довгострокова підтримка України

Японія непохитно підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в межах її кордонів, які є міжнародно визнаними з 1991 року, включно з територіальним морем. Також країна підтримує євроатлантичні прагнення України й обіцяє допомогти в проведенні реформ.

Японія передала Україні фінансову, гуманітарну та іншу допомогу на понад $12 мільярдів. А протягом 2024 року країна виділить Україні ще $4,5 мільярда. Також Японія підтримує програмні цілі Міжнародного валютного фонду (МВФ) щодо підтримки економічної та фінансової стабільності України, відновлення прийнятного рівня заборгованості та просування реформ, які сприятимуть відновленню економіки України.

Безпека й оборона

Японія надаватиме допомогу Україні відповідно до своїх конституційних і правових вимог і положень. Зокрема, країна надаватиме Україні нелетальне обладнання і товари та підтримуватиме коаліції спроможності, у яких бере участь, включно з коаліціями з інформаційних технологій та розмінування. Також Японія зробить внесок до Трастового фонду КПД НАТО для України.

Ще Японія лікуватиме українських бійців і співпрацюватиме у сфері розвідки в секторі безпеки та оборони. Також підписанти хочуть укласти ще одну угоду про безпеку інформації, щоб захистити секретну інформацію і полегшити комунікацію.

Японія продовжить надавати Україні гуманітарну, технічну та фінансову підтримку. Крім цього, країна сприятиме економічній відбудові — розвиватиме сільськогосподарський сектор України, а ще інноваційне виробництво (включно з біотехнологіями), цифрові технології, сприятиме антикорупційним заходам і покращенню управління.

Крім цього, Японія заохочуватиме місцевих підприємців долучатися до проєктів з відновлення та відбудови в Україні. Для підвищення стійкості України використають передові технології японських компаній у цій сфері. Ще Японія модернізує та підтримає ключові сектори української промисловості — машинобудування, харчову промисловість, енергетику, передові матеріали, робототехніку, електронне обладнання та обробну промисловість.

Україна та Японія також співпрацюватимуть у сферах кібербезпеки та протидії дезінформації, розвідки та безпеки, зокрема на морі.

Підтримка реформ

Японія і Україна вважають, що реформа з метою втілення принципів інклюзивності є необхідною для нинішньої та майбутньої безпеки й процвітання України. Наслідки війни — звільнення окупованої території, перехід від воєнного стану і необхідність відповідати суспільним очікуванням — вимагатимуть від українських інституцій гарної підготовки.

За угодою Україна зобовʼязується впроваджувати реформи, визначені ЄС, Міжнародним валютним фондом (МВФ), Світовим банком (СБ) і НАТО. Учасники угоди підтверджують, що Україна є невідʼємною частиною євроатлантичної та глобальної безпеки. Японія підтримуватиме Україну у впровадженні реформ.

Серед іншого, Україна зобовʼязується виконати повний набір політичних вимог, викладених у програмі МВФ, і продовжити системні реформи в секторі оборони та безпеки, зокрема щодо цивільного контролю над Силами безпеки та оборони, ефективності та прозорості оборонних інституцій та оборонної промисловості України.

Також Україна прагнутиме поглибити ключові реформи у сферах правосуддя і верховенства права, боротьби з корупцією та відмиванням грошей, модернізації державного апарату, децентралізації, захисту прав національних меншин, підвищення прозорості й належного врядування як в економічному секторі, так і в секторі оборони й безпеки.

Притягнення Росії до відповідальності

Японія і Україна визнають, що Росія має бути притягнута до відповідальності за шкоду, завдану Україні, і повинна заплатити за її довгострокову відбудову. Країни підтверджують, що російські суверенні активи повинні залишатися замороженими доти, доки РФ не відшкодує збитки, завдані Україні.

Також країни продовжуватимуть працювати над створенням компенсаційного механізму для забезпечення відшкодування збитків, втрат або шкоди, спричинених російською агресією.

Японія й надалі тісно співпрацюватиме з партнерами в підтримці тиску на Росію за допомогою жорстких міжнародних санкцій. Україна та Японія надаватимуть одна одній актуальну інформацію про підстави для санкцій.

Для сприяння міжнародним зусиллям з притягнення Росії до відповідальності Україна зобовʼязується ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду.

Співробітництво в разі майбутнього збройного нападу

У разі майбутнього збройного нападу Росії на Україну на прохання будь-якої сторони угоди її учасники проведуть консультації протягом 24 годин у двосторонньому форматі. Японія надаватиме швидку і сталу допомогу у сфері безпеки, економічну допомогу.

Угода залишається чинною протягом десяти років.