США скасували заборону на передачу американської зброї «Азову»

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Адміністрація президента США Джо Байдена дозволить бригаді «Азов» використовувати американську зброю, скасувавши багаторічну заборону.

Про це пише The Washington Post із посиланням на джерела в Держдепі.

Сім років тому США заборонили «Азову» користуватися американською військовою допомогою, бо посадовці встановили, що деякі із засновників нібито дотримуються расистських, ксенофобських та ультранаціоналістичних поглядів.

Наразі ж 12 бригада спеціального призначення «Азов» Національної гвардії України пройшла перевірку Держдепу США — «жодних доказів» таких порушень не виявили.

Представник Державного департаменту відмовився коментували, коли саме зняли заборону та чи вже потрапила американська зброя до «Азову».

Пізніше у пресслужбі «Азову» підтвердили, що Штати зняли заборону на передачу зброї бригаді. У посольстві США в Україні зазначили, що «Азов» пройшов перевірку і тепер має право отримувати допомогу від Штатів у сфері безпеки. В «Азові» пишуть, що це результат роботи військових бригади, які боролися з російською пропагандою.

«Отримання західної зброї та підготовки від США не тільки підвищать боєздатність «Азову», але, що найголовніше, сприятимуть збереженню життів і здоровʼя особового складу бригади», — додали у пресслужбі.

З 2017 року бійці «Азову» не мали доступу до зброї, іншої допомоги та проведення навчань у межах пакетів військової допомоги США.