Міністр військового кабінету Ізраїлю подав у відставку на тлі того, що Нетаньягу не представив повоєнний план дій у секторі Гази

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністр ізраїльського військового кабінету, один із лідерів опозиції Бені Ганц оголосив про відставку.

Про це повідомляє Times of Israel.

Ганц оголосив про своє рішення на тлі того, що премʼєр-міністр країни Беньямін Нетаньягу не представить до 8 червня повоєнний план дій у секторі Гази, що включав би такі цілі, як звільнення заручників, повалення ХАМАС, демілітаризацію анклаву та створення в ньому громадянської адміністрації.

Причина полягає і в його довгому конфлікті з Нетаньягу. Ще перед 7 жовтня 2023 року (день нападу бойовиків палестинського руху ХАМАС на Ізраїль), Ганц як міністр оборони виступив проти судової реформи чинного голови уряду, що спровокувала масштабні акції протесту.

Ганц заявив, що Нетаньягу заважає країні рухатися до справжньої перемоги [у Газі]. Він зазначив, що залишає уряд «з тяжким серцем».

Ганц очолює партію «Національна єдність». Після початку війни з ХАМАС він увійшов до надзвичайного уряду, військового кабінету. Зараз він закликає премʼєра провести восени нові вибори. Загострення політичної кризи на тлі непопулярності Нетаньягу та діяльності ультраконсервативної частини його кабінету може привести до того, що населення країни вимагатиме позачергових парламентських виборів. Це поставити крапку в політичній карʼєрі чинного премʼєра.

Рішення Ганца, однак, не наражає уряд Нетаньягу на безпосередню небезпеку — його партія не входила до коаліції премʼєр, яка зберігає більшість у парламенті Ізраїлю.

  • Газета Financial Times писала, що Ганц закликав Нетаньягу представити план, який має включати низку стратегічних цілей — звільнення заручників з полону ХАМАС, демілітаризація сектора Гази, повалення влади ХАМАС і створення «міжнародного механізму цивільного управління» анклавом за участю США, ЄС, арабських країн і палестинців. Нетаньягу назвав такий план програшем Ізраїлю.
  • На початку червня лідер США Джо Байден розкрив запропонований Ізраїлем план для закінчення війни в секторі Гази. Він включав кілька етапів з виводом військ із сектора Гази, звільненням заручників і відновленням Гази. Очільники двох ізраїльських ультранаціоналістичних партій пригрозили повалити уряд, якщо премʼєр Нетаньягу підтримає цю угоду.