У ТЦК на Житомирщині розпочали службове розслідування через смерть військовозобовʼязаного

Автор:
Олександра Амру
Дата:

Начальник Житомирського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки наказав призначити службове розслідування щодо смерті військовозобовʼязаного після відвідування військкомату у місті Баранівка.

Про це повідомили в Житомирському ОТЦК та СП.

У військкоматі також заявили, що вже вдалося зʼясувати нові деталі інциденту.

Так, стало відомо, що 28 травня військовозобовʼязаного на імʼя Сергій К. з ознаками алкогольного спʼяніння доставили до другого відділу Звягельського районного ТЦК для проходження військово-лікарської комісії.

Через стан чоловіка, його нібито вирішили відправити додому, але він попросив залишитися в розташуванні роти охорони, бо проживає сам і погано почувається через те, що пив алкоголь.

«За кілька годин після пробудження Сергій зателефонував родичам, повідомив про свої наміри та підтвердив, що протизаконні дії до нього не застосовували», — написали в ТЦК.

Вже зранку 29 травня у чоловіка трапився перший епілептичний напад, під час якого він упав на кахельну підлогу спиною і вдарився головою, розповіли у Житомирському обласному ТЦК. Йому надали домедичну допомогу, викликали швидку, але невдовзі стався другий епілептичний напад. Лікарі швидкої надали кваліфіковану допомогу та госпіталізували військовозобовʼязаного.

Через чотири дні у лікарні, 2 червня, чоловік помер. Отримані відомості внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Також попередньо встановили, що травми військовозобов’язаний отримав при падінні під час епілептичних нападів і надання домедичної допомоги, кажуть у ТЦК.

У ТЦК з посиланням на свідків казали, що до відвідин військкомату чоловік кілька днів зловживав алкоголем і мав легкі травми. Також заявляли, що слідчі на місці інциденту кваліфікували випадок як самокаліцтво і зазначили, що жодного стороннього фізичного впливу на чоловіка не чинили.

  • 6 червня через цей випадок Житомирська спеціалізована прокуратура у сфері оборони Центрального регіону почала розслідування. Попередньо справу кваліфікували за ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України — умисне вбивство.
  • Це вже не перший випадок, коли військовозобовʼязаний помирає у ТЦК. Наприкінці минулого місяця в одному з військкоматів на Закарпатті помер чоловік, якого військово-лікарська комісія визнала придатним до служби. У військовозобовʼязаного різко погіршилося самопочуття, йому надали домедичну допомогу, викликали швидку, однак медики констатували смерть. У Закарпатському ОТЦК та СП сказали, що «такі випадки трапляються».
  • Перед цим, 23 квітня, у Закарпатському обласному ТЦК та СП повідомили про смерть військовозобовʼязаного дорогою до навчального центру. У чоловіка стався епілептичний напад і він помер. Офіцер супроводу почав надавати першу домедичну допомогу та викликав швидку, однак медики не встигли.