ГУР: Сили оборони України вперше уразили російський винищувач Су-57

Автор:
Олександра Амру
Дата:

Головне управління розвідки Міністерства оборони України заявило, що 8 червня на території аеродрому «Ахтубінськ» в Астраханській області РФ, розташованому за 589 км від лінії фронту, уразили багатоцільовий російський винищувач Су-57.

Про ураження свідчать супутникові знімки стоянки літака на аеродромі, які опублікував ГУР.

На знімках видно, що 7 червня Су-57 ще стоїть цілий, а вже 8-го — біля нього зʼявилися вирви від вибуху та характерні плями пожежі, що виникла внаслідок вогневого ураження.

Оновлення

Речник ГУР Андрій Юсов в ефірі телемарафону заявив, що на аеродромі «Ахтубінськ» можливо уразили два російських новітніх винищувача Су-57, а не один. Він додав, що є інформація про загиблих та поранених військових РФ.

  • Су-57 — найсучасніший винищувач Росії, який здатен використовувати для ударів ракети Х-59 та Х-69 (такою знищити Трипільську ТЕЦ на Київщині) і може нести керовані авіабомби КАБ-1500. На озброєнні Повітряно-космічних сил РФ перебувають лічені одиниці цих бойових літаків. На 2022 рік в строю було 6 Су-57. Також Росія мала приблизно стільки ж неготових таких винищувачів. Через санкції продовжувати їх виробництво доволі складно.
  • Українська розвідка наголошує, що це перший в історії випадок ураження Су-57.