СБУ затримала екснардепку Ірину Сисоєнко. Вона могла допомагати чоловікам ухилятися від мобілізації

Автор:
Олександра Опанасенко
Дата:

Служба безпеки України ліквідувала масштабну схему ухилення від мобілізації. Правоохоронці підозрюють колишню народну депутатку, яка зараз входить до керівного складу київського інституту з питань профілактичної медицини, у причетності до оборудки.

Про це повідомила СБУ.

Джерела «Бабеля» в правоохоронних органах повідомили, що мова йде про Ірину Сисоєнко. Її обрали до парламенту VIII скликання за списком партії «Самопоміч», а зараз вона обіймає посаду заступниці директора із загальних питань Інституту медицини праці імені Юрія Кундієва. Сисоєнко — фігурантка антикорупційних розслідувань.

За версією слідства посадовиця організувала схему ухилення від мобілізації — підозрювані виготовляли та продавали фіктивні документи про отримання групи інвалідності через професійні захворювання. Потенційні призовники, які використовували підробку для зняття з військового обліку, потім незаконно виїжджали за кордон.

За даними СБУ, щомісяця схема давала майже $100 тисяч. Гроші ділили між усіма учасниками оборудки, серед яких були двоє колег організаторки: завідувачі відділень медустанови, лікар-профпатолог і координатор протиправної діяльності медиків на Львівщині. Також до схеми причетні декілька посадовців медико-соціальних експертних комісій західного регіону.

За даними слідства, спочатку ухилянтів фіктивно оформляли на амбулаторне лікування, потім «діагностували» в них професійне захворювання, а далі призначали групу інвалідності. У Києві правоохоронці на гарячому затримали організаторку схеми та її спільника з Львівщини, який передавав їй «відкат» — $32 тисячі.

Під час обшуків у підозрюваних слідчі знайшли 40 мільйонів гривень, меддокументи і чорнові записи з обліком клієнтів. СБУ повідомила про підозру ексдепутатці, яку вважають організаторкою схеми, і ще чотирьом підозрюваним за одержання хабарів. Їм загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Оновлення

О 16:32 «Суспільне» повідомило, що суд обрав запобіжний захід екснардепці Ірині Сисоєнко. Їй призначили тримання під вартою з альтернативою застави у 904 тисячі гривень, проте гроші за неї вже внесли.