SpaceX вчетверте запустила космічний корабель Starship на орбіту. Політ був дуже успішним

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Аерокосмічна компанія Ілона Маска SpaceX провела четвертий запуск космічного корабля Starship, який у майбутньому має доставляти людей на Місяць і Марс.

Starship — це надважка ракета висотою близько 120 метрів. Вона складається з двох частин: першого ступеня — прискорювача (ракети-носія) Super Heavy та другого — самого космічного корабля Starship.

Ракету-носій Starship запустили з майданчика Starbase (Бока Чіка, штат Техас) о 15:50 за київським часом 6 червня. SpaceX вела трансляцію польоту у соціальній мережі X.

Під час цього польоту SpaceX перевіряла не сам вихід корабля на орбіту, а етапи посадки на воду Super Heavy і самого Starship. Через трохи менше 2 годин польоту Super Heavy вдало приводнилась у Мексиканській затоці, а Starship — в Індійському океані.

Вперше SpaceX успішно повернула на Землю обидва ступені. Це значно наближає компанію до головної мети — зробити Starship багаторазовим кораблем.

  • Перший тестовий запуск Starship на ракеті-носії Super Heavy відбувся у квітні 2023 року. Під час відділення ступенів сталися неполадки, тож політ вимушено завершили. Другий запуск відбувся в листопаді 2023 року й тривав довше за перший. Тоді перший ступінь успішно відʼєднався від другого, але звʼязок з космічним кораблем несподівано перервався. Корабель вибухнув — спрацювала система самоліквідації.
  • Третій запуск був більш вдалим — 14 березня 2024 корабель досяг космосу. Запуск і політ пройшли за планом — Starship після старту зі штату Техас відʼєднався від надважкої ракети Super Heavy, вимкнув і ввімкнув двигун у польоті, досяг Індійського океану і пройшов атмосферу на гіперзвукових швидкостях. Перед приводненням Starship втратив звʼязок і впав в океан. Увесь політ тривав близько 50 хвилин. Для SpaceX це був дуже вдалий тест, оскільки політ майже на всіх етапах пішов за планом.