Найбільша в історії ракета-носій вибухнула, а космічний корабель зник. Як пройшло друге випробування Starship

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Американська компанія SpaceX здійснила другий експериментальний запуск двоступеневої космічної системи Starship, до якої входять однойменний космічний корабель і надважка ракета-носій Super Heavy.

На висоті 74 км відбулося успішне відʼєднання першого ступеня від другого, після чого Starship продовжив політ уже за допомогою власних двигунів.

Трансляція зафіксувала вибух Super Heavy, яка відпрацювала (вона мала приводнитися в Атлантичному океані), на висоті 90 км. Starship у цей момент був на 5 км вище.

Звʼязок із космічним кораблем несподівано перервався, коли він був на висоті 148 км, дані його телеметрії перестали надходити. Представники SpaceX у студії припустили, що обʼєкт утрачено.

Сигнал від Straship зник приблизно через 15 хвилин польоту.

У SpaceX, попри недоліки ступеня, вважають запуск дуже вдалим. Перший тест Starship у квітні закінчився вибухом корабля на третій хвилині польоту. Сьогоднішній тест показує, що місія з доставки людей на Місяць Artemis на крок ближче. Саме на Starship покладено це завдання.

  • Успішний запуск ракети Starship знаменує собою велике досягнення в амбітних планах SpaceX зі створення повністю багаторазових космічних кораблів, здатних доставляти екіпаж і вантажі на навколоземну орбіту, Місяць, Марс і далі. Ракета Starship є ключовим компонентом бачення SpaceX щодо міжпланетних досліджень і поселення людей на інших планетах. Досягнення SpaceX у запуску ракети Starship на орбіту підкреслює прагнення компанії розширювати межі космічних технологій та присутність людства в космосі.