МЗС України відреагувало на заяву Китаю про його мирний план із переговорами з росією

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністерство закордонних справ України відреагувало на слова міністра закордонних справ Китаю Ван Ї про те, що китайський мирний план нібито підтримують 26 країн, а Україна і росія окремо «підтвердили більшу частину змісту» його принципів.

У заяві МЗС України сказано, що Китай міг би зробити «практичний внесок у досягнення справедливого і довготривалого миру» в Україні, якби взяв участь у Саміті миру, який пройде 15 і 16 червня у Швейцарії.

«Наступного тижня у Швейцарії відбудеться Глобальний саміт миру. Вважаємо, що всі країни, які щиро прагнуть відновлення миру, мають працювати разом над його успішним проведенням, а не докладати зусиль, щоб підважити саміт», — підкреслили в українському МЗС.

Відомство зауважує, що саме Україна має визначати, яким повинен бути мир. Єдиною справедливою основою для цього є Формула миру президента Володимира Зеленського, додали в МЗС.

  • 24 травня Бразилія та Китай заявили про свій мирний план щодо України і закликали провести міжнародну конференцію за участі росії та України, аби обговорити пропозицій щодо деескалації. 4 червня Ван Ї заявив журналістам, що 26 країн погодилися приєднатися до вказаного плану.
  • Китай офіційно відмовився від участі в Глобальному саміті миру, який Україна проведе у Швейцарії 15 і 16 червня. Пекін хотів бачити там росію, але її не запросили.
  • Володимир Зеленський раніше пояснював, що росія прагне зірвати Саміт, тому якщо б вона і була запрошена, то блокувала б усі ініціативи. Підсумковий погоджений план передадуть рф після Саміту — через треті країни. Також Зеленський казав, що Китай відмовляє інші країни від участі у Саміті. МЗС КНР це заперечувало.