Суд передав київський «Гулівер» в управління АРМА. У ТРЦ називають це рейдерським захопленням

Автор:
Оля Березюк
Дата:

Шевченківський райсуд Києва передав майно ТРЦ «Гулівер» бізнесмена Віктора Поліщука в управління Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Про це повідомила пресслужба суду.

Майно передається виключно в управління, а не для реалізації.

Суд також зобовʼязав АРМА періодично перевіряти ефективність управління арештованими активами.

Додатково у суді зауважили, що предметом досудового розслідування у справі є ймовірне ухилення від сплати податків, а також легалізація майна, одержаного злочинним шляхом, в особливо великих розмірах.

Реакція ТРЦ «Гулівер»

У «Гулівері» заявили про «рейдерське захоплення». Адвокати вважають передачу грубим порушенням норм як процесуального, так і матеріального права. Керівництво «Гуліверу» впевнене, що суд виніс рішення через ймовірний тиск на суддів, і фактично — це захоплення бізнесу за сприяння правоохоронних та силових органів.

«Передача активу Gulliver в управління АРМА не лише ставить під сумнів незалежність та неупередженість судової системи країни, а й завдасть шкоди державному бюджету, адже при такому рішенні, виплати перед державними банками по кредитах будуть призупинені, це близько 40 млн гривень на місяць», — сказано у повідомленні пресслужби ТРЦ.

Серед ключових аргументів:

  • грубе порушення процесуальної процедури, пов’язаної з тим, що Шевченківський суд прийняв рішення про передачу обʼєкта в АРМА, всупереч рішенню Апеляційного суду про арешт, яким не встановлюється будь-яка можливість передачі комплексу;
  • невідповідність співрозмірності вартості Gulliver у порівнянні із сумою ймовірно несплачених податків, крім того, відсутня заборгованість компанії перед Державною податковою службою України;
  • реальна загроза виконання зобов’язань перед державними банками і як наслідок, недоотримання додаткових коштів до державного бюджету.

Рішення суду оскаржать в апеляції.

Що передувало

Як пише Forbes, з початку повномасштабної війни у 2022 році компанії Віктора Поліщука, що управляють «Гулівером», мережею електроніки та побутової техніки «Ельдорадо» й кількома великими складами, перестали обслуговувати кредити перед держбанками. Погашення мало відбутися у 2025-му, однак після кризи 2014–2016 років борг перестав обслуговуватися.

У травні 2023-го БЕБ повідомило генеральній директорці «Гуліверу» Ірині Круппі про підозру. Слідство заявляло, що протягом 2019–2021 років дирекція ТРЦ уклала низку договорів з ознаками «фіктивності» та «транзитності».

Фактично до первинних документів внесли відомості про нібито проведення на території ТРЦ робіт, які насправді не здійснювалися. За даними слідства, це дозволило безпідставно завищити розмір податкового кредиту з податку на додану вартість. Так товариству — власнику ТРЦ вдалося ухилитися від сплати податків на суму понад 145,8 млн грн та вивести їх у готівку.

9 квітня 2024 року Київський апеляційний суд наклав арешт на майно ТОВ «Три О», зокрема на «Гулівер».