У МАГАТЕ заявили, що на окупованій Запорізькій АЕС порушені всі принципи ядерної безпеки

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

На тимчасово окупованій росіянами Запорізькій атомній електростанції ситуація залишається складною — там повністю або частково порушені всі сім принципів ядерної безпеки.

Про це повідомив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Ризики для ядерної безпеки Запорізької АЕС створюють проблеми з укомплектуванням персоналу, плановими перевірками та обслуговуванням структур безпеки, систем і компонентів; надійністю ланцюгів постачання, а також механізмами на випадок надзвичайних ситуацій.

«На початку квітня Запорізька АЕС зазнала прямих атак вперше майже за півтора роки. Ці напади порушили перший із п’яти конкретних принципів захисту Запорізької АЕС, які я вперше виклав на Раді рік тому», — додав Гроссі.

З квітня всі шість реакторних блоків ЗАЕС перебувають у стані холодного зупину. МАГАТЕ рекомендувало це зробити, щоб підвищити загальну безпеку об’єкта.

Утім, місія МАГАТЕ не отримує доступу до деяких територій атомної електростанції, які важливі для ядерної безпеки та захисту ЗАЕС. Також місія не може проводити відкриті дискусії з усім відповідним персоналом, що заважає Агентству робити неупереджену оцінку ситуації на станції.

  • ЗАЕС опинилася під окупацією російських військових на початку березня 2022 року і відтоді працює під їхнім контролем. Станцію кілька разів повністю відʼєднували від енергомережі. З вересня 2022 року на станції перебуває місія МАГАТЕ. Україна наполягає на виведенні російських окупантів зі станції. Президент Володимир Зеленський наголошує, що поки на ЗАЕС перебувають російські солдати, «світ залишається на межі ядерної катастрофи». Росія відмовляється створювати на ЗАЕС демілітаризовану зону.